Eveniment

Investitii de 500 mil. euro si un trafic de 10 mil. pasageri pentru Aeroportul Otopeni pana in 2020

21.03.2006, 00:00 31

"Programul strategic de dezvoltare al aeroportului Otopeni se intinde pe un orizont de timp destul de lung, pana in 2020 si ia in calcul toate estimarile legate de evolutia traficului de pasageri si aeronave. Estimam ca, in 2007, traficul sa creasca cu 30%, dublul ritmului de crestere inregistrat pana acum, urmand ca apoi sa inregistram un ritm de crestere constant de 15-20%", a declarat Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor.

Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (AIHCB) a inregistrat o crestere anuala de 15% a traficului de pasageri in ultimii doi ani, ajungand in 2005 la 3,03 milioane de pasageri.

Programul de dezvoltare a aeroportului a fost lansat in 1994, prima etapa constand in principal in extinderea capacitatii de la 1,2 la 6 milioane de pasageri.

"Pana in prezent s-a investit in deschiderea unui nou terminal de plecari si sosiri internationale, in extinderea platformelor pentru parcarea aeronavelor, in construirea parcarii supraetajate si in completarea caii de rulare a pistei 2", a explicat Gabriel Tara, directorul general al AIHCB.

Planul de dezvoltare se afla in prezent in faza a doua extinsa, in care va fi construit corpul de legatura intre terminalul de plecari si cel de sosiri si vor fi modernizate sistemele de balizaj si securitate. In acest sens, AIHCB a investit 7 mil. euro intr-un nou sistem de analiza tomografica a bagajelor de cala, cu mai multe trepte de securitate, care permite procesarea a 1.800 de bagaje pe ora, nivel ce poate fi extins pana la 2.600 de bagaje operate pe ora.

Investitiile realizate pana in prezent pentru cele doua faze se ridica la 280 de milioane de euro.

Faza a treia a programului de dezvoltare inceput in 1994 va necesita o investitie de 50 de milioane de euro si va consta in extinderea terminalului de pasageri.

Proiectul de dezvoltare pe termen lung va necesita in prima faza o investitie de 450 de milioane de euro si achizitia a 600 de hectare de teren pentru extinderea capacitatii aeroportului.

"Pentru realizarea acestui proiect este necesara achizitia a 600 de hectare de teren, cuprins intre cele doua piste si in zona de nord-est a platformei aeroportuare. Am prezentat Guvernului un proiect de lege pentru achizitia de terenuri, aprobat saptamana trecuta de Executiv si care urmeaza sa intre in Parlament. Vom negocia cu proprietarii pentru exproprierea de terenuri pentru utilitate publica, pornind de la un pret de 10 euro pe metru patrat", a spus Dobre.

Proiectul are in vedere extinderea capacitatii de transport aerian la 10 milioane de pasageri anual, construirea unei platforme pentru parcarea aeronavelor cu 70 de locuri si racorduri la sistemul de piste, parcari supraetajate cu o capacitate de 20.000 de locuri, platforma multimodala cargo si un parc tehnologic "high-tech".

Printre obiectivele conexe acestui proiect se numara realizarea a patru kilometri de autostrada pana la autostrada Bucuresti-Ploiesti, realizarea a patru kilometri de cale ferata si patru kilometri de cai pentru metrou. De asemenea, va fi construita o statie subterana multinivel tren-metrou, un centru de afaceri de aproximativ 5.000 de metri patrati si un hotel cu o capacitate de aproximativ 200 de camere.

Desi la inceputul acestui an, reprezentantii aeroportului estimau un trafic de 20 de milioane de pasageri pana in 2015, ministrul Dobre crede ca aceasta cifra este prea optimista in conditiile actuale.

"Nu cred ca se poate discuta de 20 de milioane de pasageri, ci mai bine de 10 milioane de pasageri. Intotdeauna cand faci o strategie nu trebuie sa faci una prea ambitioasa pentru ca s-ar putea sa dai banii degeaba, ci trebuie sa mergi pe o directie economica optima", a explicat Dobre. Conform noilor estimari ale reprezentantilor AIHCB, traficul va fi de 10 milioane de pasageri in 2020. AIHCB este detinut integral de catre statul roman, urmand ca din acest an 20% din actiunile companiei sa treaca la Fondul Proprietatea.



Pe ce se vor cheltui 450 de milioane de euro

* terminal pasageri modular: 4 module x 5 milioane de pasageri;

* 80 de porti imbarcare din care 40 echipate cu punti imbarcare / debarcare;

* 70 de pozitii parcare pentru aeronave;

* 5 km de cai de rulare:

* 20.000 de locuri de parcare supraetajate

* 10 km de drumuri de incinta:

* platforma multimodala cargo

* parc tehnologic "high-tech"

* 4 km de autostrada pentru conexiune la Bucuresti-Ploiesti;

* 4 km cale ferata;

* 4 km de metrou:

* statie subterana multinivel tren/metrou

* centru business de 5.000 de metri patrati

* hotel cu o capacitate de 200 camere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO