Eveniment

Inflatia sare la 6,8%, cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut

Inflatia sare la 6,8%, cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut

Alimentele s-au scumpit in octombrie cu 1,3% fata de luna anterioara

13.11.2007, 20:19 8

Luna octombrie a adus o majorare a preturilor de consum cu 0,97% fata de septembrie, astfel incat, in primele zece luni ale anului, inflatia a urcat la 4,91%, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).
Scumpirea alimentelor cu 1,3% fata de septembrie, impreuna cu cresterea cu 1,28% a tarifelor pentru transporturi si majorarea pretului la gaze cu 3,66% au readus inflatia anuala aproape de la cota din iunie 2006.
Scumpirea combustibililor, in paralel cu eventualitatea ca miscarea de corectie a cursului leului sa continue, ar putea mentine inflatia la peste 6% si la sfarsitul anului.
Cele mai mari scumpiri la alimente s-au inregistrat luna trecuta la ulei - 11,7%, oua - 7,96%, fasole - 5,59%, malai - 3,62%. In acelasi timp, pretul painii a continuat sa urce, cu 0,88% mai putin decat in septembrie, cand a crescut cu 1,8%.
Luna octombrie a adus si o scumpire cu 0,98% a serviciilor fata de septembrie, cel mai mult urcand tarifele de abonamente auto (+1,28%) si chiriile (+1,23%).
In ceea ce priveste categoria marfurilor nealimentare, cresterea preturilor din octombrie a fost de 0,69%, pe fondul majorarii preturilor la gaze, de 3,66%.
Rata inflatiei din octombrie, calculata prin excluderea preturilor la legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, s-a ridicat la 0,93%.
Inflatia mare din octombrie creste probabilitatea ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual in ianuarie, considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
Evolutia cursului va fi de asemenea un factor important in aceasta decizie, iar mentinerea cursului peste nivelul de 3,4 lei pentru un euro va favoriza, de asemenea, o majorare consistenta de dobanda.
"Daca inflatia continua nu este exclus chiar sa vedem majorari ale dobanzii in continuare", spune Anghel, care subliniaza ca o depreciere puternica a cursului poate afecta economia.
In ultimele 12 luni, datele INS indica o scumpire a preturilor la alimente cu 9,52% si cu 6,36% la tarifele pentru servicii. In perioada noiembrie 2006 - octombrie 2007, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 4,73%.
Inflatia medie lunara din 2007 s-a situat la 0,5%, cu 0,2 puncte peste media lunara de anul trecut.
In ultimul raport asupra inflatiei, banca centrala a revizuit in crestere cu 1,8 puncte prognoza pentru sfarsitul acestui an, la 5,7% pe an, fata de nivelul de 3,9% estimat in luna august.
In acelasi timp, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere cu
1,5 puncte procentuale inflatia anticipata la sfarsitul acestui an, pana la 6%, fata de 5,7% cat este prognoza BNR. Pentru decembrie 2008, CNP anticipeaza acum o crestere a preturilor de 4,5%, in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de estimarea din septembrie.
Toti analistii, inclusiv BNR, se asteptau la o cifra mare de inflatie pe octombrie.
Florin Catu, analistul-sef al ING Bank, vede inflatia la 5,8% la sfarsitul anului, putin mai mult decat BNR. Florian Libocor, analistul-sef al BRD, avanseaza o prognoza de 6,2%, in timp de Ionut Dumitru, de la Raffeisen, are o estimare de circa 6%. BCR are un scenariu optimist cu 5,7% si altul pesimist cu 6%.
Ramane de vazut in ce masura vor specula comerciantii cererea mare de consum de la sfarsit de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO