Eveniment

Inflatia incepe 2004 cu noi ponderi si un minim anual record

16.02.2004, 00:00 19



Rata anuala a inflatiei a coborat la un minim istoric in prima luna a lui 2004 ajungand la 13,9%, fata de ianuarie 2003. Presiunile inflationiste s-au mentinut in luna ianuarie a acestui an, chiar daca relativ sub asteptari, inflatia lunara fiind de 1,1% dupa patru luni consecutive in care a coborat de la un varf de 2,1% in septembrie, la 1,2% in decembrie.



Romania nu-si mai poate permite inflatii lunare mai mari de 1% in conditiile in care autoritatile, in frunte cu Banca Nationala, mentin obiectivul de reducere a inflatiei sub 10% la sfarsitul lui decembrie.



De la inceputul acestui an, Institutului National de Statistica (INS) a actualizat ponderile marfurilor si serviciilor incluse in cosul folosit la calculul inflatiei pe baza anchetei privind bugetele de familie pe 2002. Astfel, au fost majorate sensibil ponderile detinute de fluctuatiile preturilor la utilitati (energie electrica, gaze, energie termica) in conditiile in care fostul nivel al acestora reprezenta principalul semn de intrebare privind acuratetea indicatorului calculat de INS. In acelasi timp, au fost diminuate ponderi ale marfurilor alimentare.



Ca urmare, in ianuarie, cresterea inflatiei a fost determinata in primul rand de majorarea tarifelor pentru energie electrica, gaze si incalzire centrala. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,4%, cele nealimentare cu 1,8%, in timp ce media tarifelor la servicii a avansat cu 1,2%. Populatia a platit cu 9,2% mai mult pentru energie electrica, cu 4,2% pentru gaze si cu 3,5% pentru combustibili. Printre produsele alimentare la care preturile au crescut peste media globala, datele INS indica painea (+1,4%) si faina (+2,1%), fructele proaspete (+2%) si branza de vaca (+2,8%).



La servicii, cresteri de peste 1% au fost consemnate la subgrupele "apa, canal, salubritate" - 2,4%, "cinematrografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul si turismul" - 1,5%, "abonamente auto" - 1,7% si "transport aerian" - 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO