Eveniment

Inflatia a atins un nou minim istoric, la 3,66%

Inflatia a atins un nou minim istoric, la 3,66%

Anul trecut, inflatia a fost de 4,87% in decembrie, incadrandu-se in tinta de 5% a BNR.

12.04.2007, 20:21 15

Cresterea preturilor de consum a fost de 0,07% in luna martie si de 3,66% pe ultimele 12 luni (anualizata), conform datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica. Inflatia anualizata a coborat astfel pentru a treia luna consecutiv, de la nivelul de 4,87% inregistrat la finalul anului trecut, la 4% in ianuarie, 3,8% in februarie si 3,66% in martie.
Produsele alimentare au marcat o usoara scadere de pret, de 0,05%, iar produsele nealimentare si serviciile s-au scumpit usor, cu cate 0,1%. Cea mai pronuntata ieftinire a avut loc la oua (10,5%), iar cea mai accentuala crestere de pret a fost inregistrata la tarifele de transport CFR (9,3%).
Inflatia anualizata de 3,66% reprezinta un nou minim istoric, fiind influentata in primul rand de aprecierea leului fata de euro si de absenta unor majorari de tarife la utilitati in luna martie.
Leul s-a apreciat cu 1,2% pe parcursul lunii martie, stimuland ieftinirea produselor cu provenienta din import, care asigura majoritatea cererii interne de consum. Astfel, ieftinirea importurilor a redus nivelul general al preturilor de consum de pe piata, presand catre reducerea inflatiei.
De asemenea, stabilizarea cotatiilor internationale la titei a tinut pe loc pretul combustibililor, care puneau in alte luni probleme inflatiei. In plus, luna martie nu face parte din calendarul autoritatilor de majorare a unor tarife reglementate (energie, gaze, apa), astfel ca nici utilitatile nu au incurcat calculul inflatiei.
De altfel, inflatia a coborat in primele trei luni ale acestui an dincolo de cele mai optimiste asteptari. Banca Nationala a Romaniei preconiza la inceputul anului ca inflatia anualizata va oscila strict in intervalul 4,2%-4,8%. Surprinzator, traiectoria inflatiei a coborat sub acest interval inca din prima luna si s-a mentinut acolo.
BNR are pentru acest an o tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual, in care inflatia se incadreaza pana acum cu lejeritate. In acelasi timp, Comisia Nationala de Prognoza vede inflatia la finele anului la 4,3%, nivel estimat si pentru inflatia medie anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO