Eveniment

In afara de energie, Guvernul nu mai are nimic de privatizat

In afara de energie, Guvernul nu mai are nimic de privatizat

Click pentru imaginea marita

29.01.2008, 19:16 26

In afara de societatile energetice care sunt pe o lista separata si pentru care Guvernul are o strategie speciala si de Antibiotice Iasi care va fi privatizata in acest an, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu mai are nimic substantial de vandut, chiar daca in portofoliul sau mai figureaza 283 de societati.
Intr-un top al celor mai valoroase 10 companii cu capital majoritar de stat vandute anul trecut, trimis de AVAS la solicitarea ZF, intra si societati cu valori insignifiante, de un milion de euro.
Astfel, din veniturile din privatizari de 428 mil. euro bugetate de AVAS in acest an, numai Antibiotice Iasi va asigura peste 30% din totalul sumei, avand in vedere ca pretul de pornire al licitatiei este de 136 mil. euro.
Daca in perioada 2000-2004 majoritatea investitiilor straine proveneau din privatizari, acum ponderea lor e din ce in ce mai mica. Anul trecut, statul a privatizat Automobile Craiova, valoarea contractului cu tot cu investitiile angajante fiind de 2,4 mld. lei, adica circa 690 mil. euro. Aceasta privatizare se claseaza pe locul intai in topul veniturilor obtinute de AVAS, fiind urmata de Electroputere Craiova, potrivit informatiilor furnizate de AVAS. Tot anul trecut, AVAS a "lichidat" gaurile negre precum Tractorul sau Rulmentul Brasov, societati care au fost vandute pe bucati dupa ce oficialii statului au constatat ca aceste companii nu mai sunt atractive pentru un investitor strategic.
Astfel, desi AVAS nu si-a atins target-ul de privatizari mai multi ani la rand, propunandu-si pentru a doua oara sa-si lichideze portofoliul in acest an, veniturile pe care le va obtine vor fi destul de scazute. Din cele 283 de societati care urmeaza sa fie privatizate in acest an, 50 au ca actionar majoritar statul. Printre societatile unde AVAS detine un pachet majoritar se numara Antibiotice Iasi, Avioane Craiova si Santierul Naval Mangalia.
In primul semestru al anului programul de privatizare cuprinde 75 de societati comerciale, dintre care 20 de pachete majoritare si 55 de pachete minoritare.
"Din cele 20 de societati sase au deja cumparatori selectati, urmand negocierea si incheierea contractului de privatizare", au spus reprezentantii AVAS. Companiile pentru care s-a ales deja cumparatorul sunt Master Bucuresti, Casstil Bucuresti, SPID Targu Mures, Olimp Estival 2002, Industrializarea Laptelui Bistrita si Iprochim Bucuresti.
Dintre societatile la care AVAS detine pachete majoritare, vor mai fi privatizate in primul semestru Termoproiect Iasi, Institutul National al Lemnului Bucuresti, I.P.I.U. Consulting Engieneering Bucuresti, I.C.S.I.T.P.M.L Craiova, Avioane Craiova, Institutul National al Sticlei, IAR Brasov sau Uzina Mecanica Bucuresti.
La majoritatea acestor societati, metoda care va fi aplicata pentru privatizare va fi licitatia cu strigare.

53 de scrisori de intentie pentru Antibiotice
AVAS a primit 53 de scrisori de intentie de la investitori pentru pachetul de 53,02 % pe care il detine la Antibiotice Iasi. "Numarul mare de scrisori de intentie, mesajele pe care le primim zilnic de la ambasadorii nostri, toate acestea ne arata ca investitorii sunt interesati de Antibiotice", a declarat presedintele Autoritatii, Teodor Atanasiu. Cei mai multi investitori care au subscris sunt din Romania (17), Marea Britanie (8), India (5), Germania (3), potrivit informatiilor furnizate de AVAS. Statul a anuntat luna trecuta ca licitatia va incepe de la 136 mil. euro si ar ar putea ajunge pana la 200 mil. euro in conditiile interesului crescut pentru al treilea producator local. Investitorii interesati pot depune documentele de participare pana pe data de 17 martie 2008, urmand ca licitatia sa aiba loc o zi mai tarziu. Garantia de participare la licitatie a fost stabilita la 1 mil. euro. AVAS este asistata de consultantul financiar AT Kearney GmbH si de cel juridic firma de avocatura Bostina & Asociatii. La finalul celui de-al treilea trimestru al anului, cota de piata a companiei era de 3,1% potrivit companiei de cercetare Cegedim Romania. Actiunile producatorului, care se tranzactioneaza la BVB, au inchis sedinta de ieri la un pret de 1,8 lei, nivel la care capitalizarea atingea 832,5 mil. lei (220 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO