Eveniment

Guvernul si BNR, umar la umar in fata crizei financiare internationale

no title

Intalnire de gradul zero in plina criza financiara externa: premierul Tariceanu (centru), guvernatorul Isarescu (stanga) si ministrul finantelor Vosganian (dreapta), insotiti de o echipa intreaga de consilieri, s-au intalnit ieri la clubul BNR din Cotroceni pentru a construi un mesaj unitar catre economie si piata financiara (Foto: Rompres)

06.10.2008, 20:22 50

Cursul de schimb s-a miscat in limite normale in ultimele zile (crestere de 10% - n.r.) tinand cont de conjunctura externa si de majorarile salariale anuntate, iar banca centrala este pregatita cu tot arsenalul necesar pentru a interveni acolo unde si cand va fi necesar, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a avut o intalnire cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si cu ministrul finantelor Varujan Vosganian in contextul agravarii crizei financiare internationale si al dezbaterii privind salariile in sectorul bugetar. Intalnirea a avut loc la un centru de pregatire al BNR. "Cand se fac promisiuni generoase, cursul reactioneaza. Ca sa rezum, as spune: dupa fapta si rasplata", a spus Isarescu. Euro a urcat in prima parte a zilei de ieri pana la un maxim de 3,9850 lei, dupa care a revenit spre 3,93-3,94 lei/euro, dealerii banuind ca scaderea a fost efectul unei interventii a BNR. Dupa conferinta de presa sustinuta de Isarescu impreuna cu Tariceanu, euro si-a reluat cresterea, ajungand spre 3,99 lei.
Pe de alta parte, seful BNR a afirmat ca sistemul de garantare a depozitelor este corespunzator, iar banca centrala este gata sa ia masuri pentru ca romanii sa fie siguri ca nu poate fi vorba de pierderea chiar partiala a economiilor. "Suntem gata sa adoptam masuri luate si de alte state din UE, sa furnizam lichiditate, sa intarim din nou regulile prudentiale, nu sa le slabim, sa intarim schemele si mijloacele de garantare." Guvernatorul a adaugat ca nici cel mai bun sistem de garantare nu ar face fata daca bancile nu vor fi sanatoase.
Si premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca Romania poate sa adopte in caz de necesitate masuri din aceeasi categorie precum cele luate pe plan european si ca nu considera ca exista probleme in sistemul bancar.
Isarescu a recomandat investitiile in titluri de stat, care au risc zero. "Este o piata neexploatata, pe care o recomand."
Cat priveste piata monetara, el a remarcat ca inca exista un exces de lichiditate, BNR atragand ieri 60 mil. lei de la doua banci comerciale.
Totusi, el a mentionat ca exista un paradox creat de starea de incertitudine de pe piata: desi exista bani, dobanzile de pe piata interbancara se situeaza la niveluri de 13-15%, peste dobanda BNR de 10,25%.
Isarescu sustine ca nu sunt motive de panica si ca BNR este gata sa intervina in orice moment pentru a calma situatia de pe pietele monetara si valutara, inclusiv prin masuri, nu doar prin declaratii.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO