Eveniment

Erste si Raiffeisen pierd peste 10% la Bursa

06.10.2008, 20:24 15

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si Raiffeisen International, actionarul majoritar al Raiffeisen Bank Romania, au inregistrat ieri caderi de peste 10% ale pretului actiunilor pe bursa de la Viena.

Pana dupa amiaza, Erste acumulase o pierdere de 12,86%, iar actiunile Raiffeisen scazusera cu 10,3%, in contextul in care toata piata de la Viena a fost "rosie".
Pretul unei actiuni Erste a ajuns la 33,54 euro - cel mai scazut din ultima luna, in timp ce in cazul Raiffeisen pretul a coborat la 47,39 euro, de la peste 100 de euro in iunie.
De altfel, analistii bancii elvetiene UBS au taiat pretul tinta pentru Raiffeisen de la 122 la 100 de euro. JP Morgan l-a redus la 90 de euro pentru urmatoarele douasprezece luni, insa recomanda actiunile la cumparare. Capitalizarea bursiera a Raiffeisen International s-a injumatatit fata de 2006, ajungand la 8,16 miliarde de euro. In acelasi timp, capitalizarea Erste Bank a scazut la 12,2 miliarde, cu peste 6 miliarde de euro sub nivelul din 2006.
Saptamana trecuta, unul dintre actionarii semnificativi ai Erste - fondul american Capital Research si-a diminuat participatia sub pragul de 5%. In ultimii trei ani, participatia americanilor a fluctuat de mai multe ori in jurul pragului. Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, a declarat saptamana trecuta ca decizia guvernului Irlandei de a garanta integral depozitele populatiei reprezinta "o masura foarte inteligenta pentru a elimina presiunea." Decizia a si fost aprobata de Parlament, garantia fiind valabila pana in 2010. Stepic a aratat ca bancile nu isi mai imprumuta bani intre ele, iar daca sangele nu circula, economia nu mai poate trai. In acelasi timp, seful Raiffeisen International sustine ca bancile din Austria sunt foarte solide.
Totusi, Austria a intrat ieri sub presiunea creata de anuntul Germaniei privind garantarea integrala a depozitelor populatiei, profilandu-se riscul ca bancile austriece sa se confrunte cu migrarea depozitelor spre tara vecina. Ministerul Finantelor de la Viena a anuntat ca pregateste o majorare a plafonului de garantare, dar dupa ce va avea loc o discutie la nivelul Uniunii Europene.
Si Erste Bank afirma ca prefera o solutie europeana in aceasta privinta. "Nu credem ca este o idee buna ca in diferite tari ale Uniunii Europene sa existe praguri diferite de garantare a depozitelor."
Ca si Romania, Austria aplica in prezent pragul minim de garantare stabilit la nivelul UE, de 20.000 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO