Burse - Fonduri mutuale

Criza financiara a anulat castiguri de trei ani pe Bursa. Indicele BET a scazut la nivelul din decembrie 2004

06.10.2008, 19:22 23

Extinderea crizei financiare in Europa si pericolele care planeaza asupra sectorului bancar, perspectiva unor dezechilibre economice interne in contextul alegerilor parlamentare si caderea accelerata a monedei nationale fata de euro au determinat din nou scaderi puternice pe Bursa de la Bucuresti, similare celor de la mijlocul lunii septembrie, care au urmat prabusirii Lehman Brothers.

Aceste noi scaderi au dus actiunile listate la noi minime pentru ultimii trei sau chiar patru ani, in conditiile in care titluri importante, precum Petrom, au ajuns la nivelul de la sfarsitul lui 2004.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii listate, cu exceptia SIF-urilor, a scazut ieri sub nivelul de la sfarsitul lui decembrie 2004. Astfel, scaderea de 58% inregistrata de la inceputul anului pe BET a anulat o crestere de 125% inregistrata in perioada 2004-2007.
Actiunile celei mai mari companii de pe Bursa, Petrom, s-au apropiat ieri de un minim de 0,3 lei/actiune, pret care nu a mai fost atins din decembrie 2004, dupa privatizarea companiei de catre grupul austriac OMV. Valoarea de piata a Petrom a coborat astfel la 4,5 miliarde de euro.
Alte companii importante, precum Rompetrol Rafinare, dezvoltatorul imobiliar Impact, producatorul de medicamente Sicomed si producatorul de aluminiu Alro Slatina, sunt la randul lor sub nivelurile la care se tranzactionau la sfarsitul lui 2004.
Scaderile nu au ocolit aproape pe nimeni, insa din nou cele mai afectate au fost actiunile din sectorul financiar, respectiv SIF-urile, Broker si BRD.
Brokerii sustin ca in acest moment nu exista perspective privind o imbunatatire a situatiei atat la nivel intern cat si la nivel international, ceea ce-i determina pe multi investitori sa vanda, chiar daca sunt pe minus, pentru a-si minimiza pierderile, in contextul in care exista riscul ca situatia sa se inrautateasca.
"Este greu de crezut ca mai este cineva care vinde in castig. Sunt investitori mici care vand dar am vazut si ordine mai mari la vanzare in momente cheie. Piata este putin ajutata in jos. Daca ne uitam pe celelalte burse, pietele externe sunt in aceeasi situatie", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El crede ca daca va fi aprobata legea privind cresterile salariale agentiile vor reduce ratingul Romaniei, pentru ca din perspectiva lor aceasta este principalul risc, iar strainii vor avea senzatia ca in Romania nu exista seriozitate in ceea ce priveste mersul economiei.
"Poate ca unii investitori au luat in calcul aceste lucruri si vand inainte ca sa se ajunga aici. Nu-mi explic altfel scaderile acestea puternice pe SIF-uri, pentru ca dividendele pe care le acorda sunt aproape de dobanzile bancare", mai spune Ceuca.
Potrivit reprezentantului Broker, lumea se asteapta sa gaseasca in continuare gauri ascunse in sistemul financiar, fapt care mentine starea de nervozitate si frica la nivel international. "Cand aceste gauri vor fi descoperite, poate nu toate dar in cea mai mare parte, vom asista la o revenire. Pana acum revenirile nu au fot de durata si au fost vazute ca motive bune pentru a vinde."
Totusi, brokerii spun ca atentia investitorilor s-a indreptat in ultimele zile si asupra evenimentelor de pe plan intern, unde se vorbeste tot mai mult de riscurile economice pe care le presupun cresterile salariale votate de Parlament la sfarsitul saptamanii trecute. Astfel, daca pana acum se vorbea despre o scadere a Bursei determinata de criza internationala, impotriva mersului economiei nationale, acum perspectiva unor dezechilibre economice amplifica scaderile.
"Este panica pe piata. Semnalele externe inca nu sunt pozitive si cele interne sunt mai negative ca niciodata. N-ai cum sa vorbesti de cresteri salariale de 50% cand toata lumea de afara se streseza ca economia globala intra in recesiune. Asta este o inconstienta care poate duce Romania la nivelul la care eram in 98', cand aveam inflatie de 20-25%", sustine Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest. El vede riscuri si in sistemul bancar romanesc, chiar daca pana acum acesta s-a dovedit mai rezistent la criza decat in alte tari.
"Daca nu se da un semn ca statul garanteaza depozitele ca sa stea lumea linistita cu banii la banci si se voteaza legea cu majorarile salariale o sa avem o problema serioasa. Perspectivele conteaza enorm e ce decide politicul. Sistemul financiar din Romania inca arata bine in comparatie cu ce avem afara, dar sa nu avem retrageri din banci. Atata panica si stres eu n-am mai vazut. Nici in 2001 n-a fost asa", a precizat Molnar, care crede ca degeaba are Banca Transilvania profit de trei ori mai mare decat anul trecut cand perspectiva globala este de cadere.
"Pe nimeni nu mai intereseaza rezultatele de acum un an. Eu nu credeam in previziunile agentiilor de rating privind o aterizare brusca a economiei, dar in momentul acesta se poate crea un scenariu de genul asta."
In aceste conditii, brokerii spun ca presiunea este pe vanzare si poate sa tina asa si doua saptamani si un an. "Sunt voci care spun ca situatia de criza este abia la inceput si altele, ca dupa interventii serioase ale statelor bursele pot sa inceapa sa-si revina, insa nu va fi nimic brusc", conchide Molnar.
Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, crede ca intr-un scenariu optimist o revenire pe Bursa ar putea veni abia in partea a doua a anului viitor.
"Niciodata actiunile nu sunt suficient de jos ca sa nu mai poata scadea. Perceptia negativa face ca piata sa scada, chiar daca rezultatele financiare ale companiilor face ca indicatorii fundamentali sa para atractivi. Trebuie sa privim cauza scaderilor, si nu cred ca-si imagineaza cineva ca se va rezolva criza internationala pana la sfarsitul anului", a explicat Pasol.
Fondurile de investitii privesc cu resemnare situatia de pe Bursa.
"Vanzarile masive la care asistam in aceste zile semnalizeaza faptul ca investitorii au capitulat. Nu mai conteaza rezultatele financiare ale companiilor listate sau ca se vinde in pierdere, investitorii prefera sa 'sara peste bord'. Anul acesta este cu siguranta un an ratat pentru piata de capital", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management.
Fondurile de actiuni au fost cel mai puternic lovite de turbulentele existente pe pietele financiare, afisand pierderi de pana la 60% in primele noua luni ale anului.
Mai mult chiar, nici investitori care au investit fondurile de actiuni in urma cu doi sau trei ani nu au reusit sa evite impactul corectiilor bursiere de anul acesta, fiind in cea mai mare parte pe minus.
"Fondurile de actiuni au pierdut mult in conditiile in care piata a scazut foarte mult, o evolutie independenta a fondurilor de actiuni fata de Bursa nu este posibila", a continuat Hanga, care crede insa ca gradul de subdezvoltare al pietei locale de fonduri de actiuni protejeaza fondurile locale de un impact mai puternic al crizei financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO