Eveniment

Guvernul propune iar plata CAS pentru drepturile de autor

10.01.2010, 23:14 26

Parlamentarii au discutat in ultimele zile despre introducereaobligativitatii platii contributiei de asigurari sociale si pentrusumele din contracte de drepturi de autor, care se ridica la circa30% din veniturile brute.

Masura, care ar urma sa fie introdusa in legea unica apensiilor, ar urma sa aduca aproape 60 mil. euro la bugetul Caseide Asigurari Sociale, destul de putin fata de deficitul de 2 mld.euro de anul acesta.

Masura este contestata de asociatiile patronale din presa.Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act deostilitate al guvernului la adresa presei, a declarat presedintaClubului Roman de Presa, Indira Crasnea. "Periodic, aceastaproblema ajunge pe usa din dos pe masa Executivului, invocandu-seasa-zise consultari cu patronatele si sindicatele".

In forma de buget aprobata de Guvern sunt estimate incasari dinimpozitarea veniturilor din valorificarea drepturilor deproprietate intelectuala, de 95,5 mil. lei (circa 20 mil. euro), inscadere cu aproape 5% fata de 2009 de 100,3 mil. lei. In prezent,veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor seimpun in timpul anului cu o cota de 10% aplicata asupra venituluibrut, impozitul astfel calculat reprezentand plati anticipate incontul impozitului anual datorat.

La sfarsitul anului impozitul se rotunjeste la 16%, insa nu latoata baza de impozitare, ci dupa ce se scade o deducere de40%.

Asupra venitului net se aplica cota de impozit de 16%,obtinandu-se astfel impozitul datorat din care se scad platileanticipate din cursul anului. Pe baza incasarilor estimate la bugetdin impozitul pe venit rezulta ca veniturile brute din drepturi deautor din 2010 sunt de circa 180 mil. euro, deci contributiile s-arputea ridica la 60 mil. euro.

Subiectul modului de taxare a celor ce obtin castiguri dindrepturi de autor a mai fost discutat si la inceputul anuluitrecut. Atunci premierul a mai spus ca nu are in vedere modificareareglementarilor privind drepturile de autor. Insa acum, ministrulfinantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca este de acord "inprincipiu" cu introducerea CAS pentru drepturi de autor, afirmandca toti beneficiarii de venituri salariale trebuie sa contribuie laasigurarile sociale si de pensii.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, afirma ca aceste contributiisunt necesare pentru a asigura un nivel adecvat al pensiei pentrujurnalisti. In prezent, nivelul CAS-ului este de 31,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO