Guvernul propune iar plata CAS pentru drepturile de autor

Ziarul Financiar 10.01.2010

Parlamentarii au discutat in ultimele zile despre introducerea obligativitatii platii contributiei de asigurari sociale si pentru sumele din contracte de drepturi de autor, care se ridica la circa 30% din veniturile brute.

Masura, care ar urma sa fie introdusa in legea unica a pensiilor, ar urma sa aduca aproape 60 mil. euro la bugetul Casei de Asigurari Sociale, destul de putin fata de deficitul de 2 mld. euro de anul acesta.

Masura este contestata de asociatiile patronale din presa. Modificarea actualului regim al drepturilor de autor este un act de ostilitate al guvernului la adresa presei, a declarat presedinta Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea. "Periodic, aceasta problema ajunge pe usa din dos pe masa Executivului, invocandu-se asa-zise consultari cu patronatele si sindicatele".

In forma de buget aprobata de Guvern sunt estimate incasari din impozitarea veniturilor din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, de 95,5 mil. lei (circa 20 mil. euro), in scadere cu aproape 5% fata de 2009 de 100,3 mil. lei. In prezent, veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de autor se impun in timpul anului cu o cota de 10% aplicata asupra venitului brut, impozitul astfel calculat reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual datorat.

La sfarsitul anului impozitul se rotunjeste la 16%, insa nu la toata baza de impozitare, ci dupa ce se scade o deducere de 40%.

Asupra venitului net se aplica cota de impozit de 16%, obtinandu-se astfel impozitul datorat din care se scad platile anticipate din cursul anului. Pe baza incasarilor estimate la buget din impozitul pe venit rezulta ca veniturile brute din drepturi de autor din 2010 sunt de circa 180 mil. euro, deci contributiile s-ar putea ridica la 60 mil. euro.

Subiectul modului de taxare a celor ce obtin castiguri din drepturi de autor a mai fost discutat si la inceputul anului trecut. Atunci premierul a mai spus ca nu are in vedere modificarea reglementarilor privind drepturile de autor. Insa acum, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca este de acord "in principiu" cu introducerea CAS pentru drepturi de autor, afirmand ca toti beneficiarii de venituri salariale trebuie sa contribuie la asigurarile sociale si de pensii.

Ministrul muncii, Mihai Seitan, afirma ca aceste contributii sunt necesare pentru a asigura un nivel adecvat al pensiei pentru jurnalisti. In prezent, nivelul CAS-ului este de 31,3%.