Eveniment

GMP triaza producatorii de medicamente

14.01.2004, 00:00 32

Un numar de 18 producatori de medicamente din totalul de 66 autorizati de Ministerul Sanatatii nu vor primi certificate GMP si vor fi nevoiti sa isi inceteze activitatea la sfirsitul lui 2004, a declarat Daniela Enache, purtatorul de cuvint al Agentiei Nationale a Medicamentului.
"In prezent, 13 unitati au obtinut acest certificat pentru toate fluxurile de productie, doua doar pentru anumite capacitati, iar 33 de firme au toate sansele de a-l obtine in cursul anului 2004. Ramin 18 companii care nu au sanse si vor fi nevoite sa isi inceteze activitatea", a precizat Enache.
De asemenea, ea a aratat ca productia celor 18 companii care vor fi inchise reprezinta circa 6% din piata de medicamente romanesti.
Standardele GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica de fabricatie) au devenit obligatorii incepind cu data de 31 decembrie 2003, dupa o serie de mai multe aminari.
Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Medicamente din Romania (APMR), Petre Panculescu, companiile care nu au obtinut pina la aceasta data standardele GMP nu vor mai avea voie sa produca, avind posibilitatea de a comercializa medicamente din stoc pe o perioada de cel mult sase luni.
Reprezentantul APMR a aratat ca niciuna dintre firmele care nu vor mai produce nu reprezinta un caz dramatic, cu exceptia sectiei de productie de vaccinuri si seruri de la Institutul Cantacuzino.
"Nu este vorba de nici un producator unic, ci doar de companii care fabricau citeva medicamente generice, care mai sint produse si de alte firme", a afirmat Panculescu.
Referitor la Institutul Cantacuzino, presedintele Asociatiei a declarat ca in acest moment acesta "nu are nici o sansa de a obtine certificarea si nici nu stiu cum se va rezolva aceasta situatie".
Costurile necesare retehnologizarii sectiei de productie de la Institutul Cantacuzino au fost estimate la aproximativ sase milioane de euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO