Eveniment

Futures pe capul lui Saddam

20.01.2003, 00:00 17

Pe fondul cresterii ingrijorarii generale referitoare la izbucnirea conflictului armat in Irak, contractele la termen (futures) pe Saddam, cu scadenta in martie 2003, si-au intrerupt trendul descendent si au crescut spectaculos cu aproape 50%, de la 30, la 44.
Administrate de Tradesports.com, o bursa online fondata de fosti traderi londonezi si new-yorkezi, contractele la termen pe Saddam reprezinta perceptia traderilor despre cat de numarate sunt, de fapt, zilele presedintelui irakian. Astfel, cine crede ca Saddam Hussein va fi destituit pana la 31 martie inclusiv, poate cumpara contracte la termen cu scadenta in martie, iar cei care sunt convinsi ca liderul de la Bagdad va rezista mai mult, poate tranzactiona contractele mai scumpe cu scadenta in iunie.
Sistemul de functionare al acestei burse mai putin conventionale este acelasi cu cele ale pietelor bursiere traditionale, numai ca prin contractele tranzactionate participantii plaseaza pariuri pe probabilitatea ca un anumit eveniment sa se intample. Singurele restrictii sunt ca finalitatea evenimentului sa fie usor de cuantificat si ca evenimentul sa fie unul de interes general, pentru a se putea forma o piata de tranzactionare.
Contractele la termen au un pret de tranzactionare intre 0 si 100 (centi, dolari, euro, etc.), valorand la scadenta 100 daca evenimentul a avut loc, si zero daca nu. Cei care cred ca evenimentul va avea loc, cumpara contracte, iar cei care nu cred in sansele acestea vand. Pretul bursier indica, procentual, probabilitatea pe care mizeaza piata.
Datorita faptului ca majoritatea clientilor sai sunt de profesie traderi, TradeSports a debutat oferind contracte futures pe evenimente apropiate rutinei de pe Wall Street, cum este, de exemplu, valoarea zilnica de inchidere a indicelui bursier de referinta pe piata americana, Dow Jones Industrial Average. In principal, TradeSport tranzactioneaza contracte pe rezultate sportive, insa interesul major pe care intreaga lume il arata potentialului conflict din Irak a introdus premisele inventarii contractelor pe Saddam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO