Eveniment

Felix Daniliuc, BRD: Cercetarea, dezvoltarea, inovarea pot reduce sau pot accelera ritmul de progres spre economia verde, spre reducerea gradului de emisii de carbon

Videoconferinţa ZF & BRD „Cercetare – inovare prin programul operaţional 2021-2027”

Felix Daniliuc, directorul departamentului IMM din cadrul BRD – Groupe Société Générale

Felix Daniliuc, directorul departamentului IMM din cadrul BRD – Groupe Société Générale

Autor: Ramona Cornea

19.10.2022, 17:00 89

„Triunghiul compus din mediul de afaceri, mediul academic şi executiv – guvern trebuie să conştientizeze că prioritatea este economia verde, schimbările climatice pe care trebuie să le controlăm.”

Cercetarea, dezvoltarea, inovarea pot reduce sau pot accelera ritmul de progres spre economia verde, este de părere Felix Daniliuc, directorul departamentului IMM din cadrul BRD – Groupe Société Générale.

„Cercetarea, dezvoltarea, inovarea pot reduce sau pot accelera acest ritm de progres de care avem nevoie spre economia verde, spre reducerea gradului de emisii de carbon. Acest triunghi compus din mediul de afaceri, mediul academic şi executiv -guvern trebuie să conştientizeze că prioritatea este economia verde, schimbările climatice pe care trebuie să le controlăm. Cred că este vorba în primul rând de un obiectiv de conştientizare cu privire la ce este de făcut, care este obiectivul tuturor. Constituirea acestui triunghi din trei echipe de actori relevanţi pentru această perspectivă este foarte importantă”, a spus Felix Daniliuc în cadrul videoconferinţei ZF & BRD „Cercetare – inovare prin programul operaţional 2021-2027”

El este de părere că toate economiile sunt într-o cursă contra cronometru, se vede deja că din perspectiva schimbărilor climatice economiile încep să fie afectate.

„Să nu uităm că la graniţele oricărei economii, actorii care formează o economie sunt chiar companiile. Trebuie să conştientizăm că suntem într-o cursă contra cronometru şi orice întârziere ne afectează, afectează viitorul şi afacerile IMM-urilor”, a detaliat reprezentantul BRD.

Felix Daniliuc afirmă că emisia totală de dioxid de carbon la nivel global este de 50 mld. tone, iar în perioada lockdownului s-a reuşit o reducere cu 2,5 mld. de tone.

„Noi am vrea să reducem temperatura medie cu 1,5 grade. Avem nevoie de o reducere de 7% a emisiilor de dioxid de carbon. În această dinamică de care este nevoie, rolul cercetării - dezvoltării poate face diferenţa pentru a reuşi să ne încadrăm în 2050 în acest obiectiv de reducere a temperaturii cu 1,5 grade. Nici nu ne imaginăm ce impact are încălzirea globală, ce impact au schimbările climatice ce vor avea loc dacă noi nu vom reuşi să ne încadrăm în această agendă verde atât de necesară pentru toţi.”

entru atingerea acestui scop este nevoie de dezvoltarea de modele, de un mix de inteligenţă artificială, de digitalizare, de informatizare, iar pentru toate acestea este nevoie de finanţare, este de părere Daniliuc.

Nu poţi să obţii rezultate diferite dacă faci lucrurile la fel. Trebuie să gândim diferit, astfel încât să ajungem la un nivel de prosperitate şi să putem să protejăm mediul.

„Avem PNRR, programe guvernamentale care vin şi co-finanţează diferite proiecte pe care o companie le poate avea. Din punctul meu de vedere, structura clasică de produse de finanţare acoperă nevoile de finanţare ale întregului perimetru de companii IMM. Este şi un moment pentru a oferi acel mix de produse şi soluţii de finanţare de care are nevoie o companie pentru a-şi pune în aplicare idei, programe, proiecte de dezvoltare care duc în final la o prosperitate economică pe care ne-o dorim cu toţii.”      

Institutele de cercetare sunt primii beneficiari de fondurile europene şi finanţările disponibile pentru sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare în perioada următoare. Zona de IMM-uri trebuie să beneficieze de o abordare mai simplificată, mai pragmatică, mai orientată către beneficii şi asumare, afirmă Felix Daniliuc.

„Noi trebuie să lucrăm mai mult pentru conştientizare, să vedem obiectivul final, să definim foarte clar ceea ce vrem şi să ne preocupăm să facilităm realizarea acelui obiectiv. Finanţările reprezintă mijloace, elemente intermediare care fac parte din proces, dar ne trebuie obiective. Sunt elemente la care trebuie să ne uităm şi să le vedem din o altă perspectivă. Nu vom obţine rezultate diferite dacă ne încăpăţânăm să facem lucrurile la fel. Există acel sentiment că ceea ce trebuie să facem, în limita a ceea ce putem face, facem”, a concluzionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO