Eveniment

Exclusiv online: Amenintat cu demisia de la Agricultura, Radulescu taie subventiile fermierilor care si-au vandut vacile

14.05.2010, 00:00 34

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, AdrianRadulescu, trebuie sa gaseasca o solutie pentru a stopa pompareabanilor catre fermierii care nu mai detin vitele pentru careprimesc subventii din 2008, aceasta fiind catalogata de catreministrul finantelor, Sebastian Vladescu, "un furt al banuluipentru agricultura".

"Vladescu mi-a cerut demisia pentru ca ma considera responsabilde coordonarea politicii agricole si mi-a spus ca o va face infiecare zi daca nu ii prezint urgent o situatie cu tipurile desubventii si modul cum se acorda acestea. In ceea ce privestesubventia pe cap de animal, se reproseaza ministerului agriculturiica face plati pentru animale care nu exista. Din pacate este unadevarat, chiar daca nici noi, cei din echipa ministerului, nusuntem de acord", a declarat Adrian Radulescu.

Ziarul Financiar a prezentat pentru prima data pe larg, inprimele zile ale acestui an, problema fermierilor care si-auinregistrat vitele in ianuarie 2008 si care, pe baza declaratiilorde atunci, au primit bani pana in momentul de fata. Astfel, pentruacest an statul trebuie sa plateasca 180 de milioane de eurofermierilor ca subventii pentru vaci, chiar daca in ultimii doi aniunii crescatori au mai cumparat animale pentru a-si extindeexploatatia, iar altii le-au vandut si incaseaza banii pe nedrept.Fermierii primesc din fonduri europene circa 500 de lei pe cap deanimal, cu conditia sa fi declarat un efectiv de minimum treianimale in ianuarie 2008.

Ca reactie la articolul publicat de ZF, ministrul agriculturiiMihail Dumitru si-a recunoscut public neputinta de a lua masuri destopare a acestor bani. "Nu este corect sa primesti bani pe vacilevandute, dar situatia se va mentine inca trei ani, aceasta fiindnegocierea cu Bruxelles-ul", a spus in ianuarie Dumitru.

"Agricultorii si-au vandut animalele, dar conform legislatieieuropene, fiind o subventie decuplata, primesc bani pentruanimalele care nu exista. Daca nu ma duc pana maine cu o solutie,trebuie sa plec din minister", continua Radulescu.

Solutia la care se gandeste secretarul de stat este sa nu maiacorde banii acestor fermieri, 4.280 la numar dupa propriile-ianalize.

"Voi incalca o norma a UE, justificand cu argumente concrete, casuntem intr-o situatie de criza si ca agricultura si conceptulagriculturii romanesti este total diferit de ceea ce se intampla inEuropa, unde miscarea fermelor presupune transferul inclusiv alanimalelor, lucru care nu se intampla la noi. Vom vedea care suntconsecintele. Nu am facut pana la ora acesta actul normativ, chiardaca nici noi nu am fost de acord in niciun moment sa dam baninemeritati, dar trebuie gasita o solutie", anunta Radulescu.

Vladescu a mai reprosat Ministerului Agriculturii ca a blocatfondurile catre fermieri.

"Nu am cerut deschiderea creditarii, pentru ca ne-am consumatintregul plafon de subventii pe trimestrul al doilea. In momentulin care vrei sa faci o deschidere la finantare iti trebuie si baniin plafon. Noi am solicitat majorarea plafonului pe trimestrul aldoilea prin diminuarea plafonului din trimestrele trei si patru siimediat ce ne aproba acest lucru, in cursul zilei de astazi (13mai-n.red), dupa cum a promis Vladescu, vom cere deschidereafinantarii pentru a putea face platile restante la energiaelectrica, cele pe cap de animal, precum si banii pentrucofinantare pentru plata pe suprafata", explica secretarul de statal ministerului agriculturii. Intarzierea subventiilor a fostmotivul pentru care saptamana aceasta fermierii au iesit din nou instrada, in fata Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO