Exclusiv online: Amenintat cu demisia de la Agricultura, Radulescu taie subventiile fermierilor care si-au vandut vacile

Autor: Cristina Stoian 14.05.2010

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Adrian Radulescu, trebuie sa gaseasca o solutie pentru a stopa pomparea banilor catre fermierii care nu mai detin vitele pentru care primesc subventii din 2008, aceasta fiind catalogata de catre ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, "un furt al banului pentru agricultura".

"Vladescu mi-a cerut demisia pentru ca ma considera responsabil de coordonarea politicii agricole si mi-a spus ca o va face in fiecare zi daca nu ii prezint urgent o situatie cu tipurile de subventii si modul cum se acorda acestea. In ceea ce priveste subventia pe cap de animal, se reproseaza ministerului agriculturii ca face plati pentru animale care nu exista. Din pacate este un adevarat, chiar daca nici noi, cei din echipa ministerului, nu suntem de acord", a declarat Adrian Radulescu.

Ziarul Financiar a prezentat pentru prima data pe larg, in primele zile ale acestui an, problema fermierilor care si-au inregistrat vitele in ianuarie 2008 si care, pe baza declaratiilor de atunci, au primit bani pana in momentul de fata. Astfel, pentru acest an statul trebuie sa plateasca 180 de milioane de euro fermierilor ca subventii pentru vaci, chiar daca in ultimii doi ani unii crescatori au mai cumparat animale pentru a-si extinde exploatatia, iar altii le-au vandut si incaseaza banii pe nedrept. Fermierii primesc din fonduri europene circa 500 de lei pe cap de animal, cu conditia sa fi declarat un efectiv de minimum trei animale in ianuarie 2008.

Ca reactie la articolul publicat de ZF, ministrul agriculturii Mihail Dumitru si-a recunoscut public neputinta de a lua masuri de stopare a acestor bani. "Nu este corect sa primesti bani pe vacile vandute, dar situatia se va mentine inca trei ani, aceasta fiind negocierea cu Bruxelles-ul", a spus in ianuarie Dumitru.

"Agricultorii si-au vandut animalele, dar conform legislatiei europene, fiind o subventie decuplata, primesc bani pentru animalele care nu exista. Daca nu ma duc pana maine cu o solutie, trebuie sa plec din minister", continua Radulescu.

Solutia la care se gandeste secretarul de stat este sa nu mai acorde banii acestor fermieri, 4.280 la numar dupa propriile-i analize.

"Voi incalca o norma a UE, justificand cu argumente concrete, ca suntem intr-o situatie de criza si ca agricultura si conceptul agriculturii romanesti este total diferit de ceea ce se intampla in Europa, unde miscarea fermelor presupune transferul inclusiv al animalelor, lucru care nu se intampla la noi. Vom vedea care sunt consecintele. Nu am facut pana la ora acesta actul normativ, chiar daca nici noi nu am fost de acord in niciun moment sa dam bani nemeritati, dar trebuie gasita o solutie", anunta Radulescu.

Vladescu a mai reprosat Ministerului Agriculturii ca a blocat fondurile catre fermieri.

"Nu am cerut deschiderea creditarii, pentru ca ne-am consumat intregul plafon de subventii pe trimestrul al doilea. In momentul in care vrei sa faci o deschidere la finantare iti trebuie si bani in plafon. Noi am solicitat majorarea plafonului pe trimestrul al doilea prin diminuarea plafonului din trimestrele trei si patru si imediat ce ne aproba acest lucru, in cursul zilei de astazi (13 mai-n.red), dupa cum a promis Vladescu, vom cere deschiderea finantarii pentru a putea face platile restante la energia electrica, cele pe cap de animal, precum si banii pentru cofinantare pentru plata pe suprafata", explica secretarul de stat al ministerului agriculturii. Intarzierea subventiilor a fost motivul pentru care saptamana aceasta fermierii au iesit din nou in strada, in fata Guvernului.