Eveniment

Englezii vor face strategia la Fondul Proprietatea

18.04.2006, 00:00 20

Compania de management si consultanta Cordea Savills, parte a grupului englez Savills, va intocmi strategia de investitii a Fondului Proprietatea, fiind desemnata ieri castigatoare a contractului de consultant strategic al fondului. Societatea va trebui sa elaboreze strategia de investitii pe care societatea care va administra fondul, care nu a fost inca aleasa, va trebui sa o aplice.

Alaturi de activitatea de consultanta financiara, atat pentru clientii privati, cat si pentru cei institutionali, Cordea Savills, cu activitati in special in Marea Britanie si Italia, administreaza active in valoare de 2,5 miliarde de euro si administreaza in principal active imobiliare.

Fondul Proprietatea are active care valoreaza pe hartie aproximativ 4 miliarde de euro, iar portofoliul este constituit din participatii minoritare preluate de la stat. Cordea Savills este listata la Bursa din Londra.

Nicolae Ivan, presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului, a declarat ca societatea de administrare urmeaza sa fie ales peste circa o luna, intre timp, peste circa doua saptamani, Fondul va depune la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare documentele pentru listarea la Bursa. Momentul listarii va depinde astfel de momentul primirii aviziului de la CNVM.

Cordea Savills face parte din grupul Savills, una dintre cele mai cunoscute firme internationale in domeniul proprietatilor, avand un capital social de 850 de milioane de lire sterline.

Procesului de selectare a consultantului strategic a fost initiat la data de 18 martie, iar pe lista ofertantilor s-au mai aflat Citigroup, Nabarro Wells & Co Limited, Forex Invest Online LLC, Reyl & Cie si Frank Russell Company.

Castigatorul licitatiei urma sa fie anuntat luni, 10 aprilie, dar data a fost amanata, intrucat au fost solicitate "precizari suplimentare" de catre o mare parte dintre ofertanti.

Licitatia organizata de Fondul Proprietatea in vederea selectarii consultantului juridic international a fost castigata de casa de avocatura Allen & Overy.

Fondul are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, capitalul sau social fiind de 3,9 miliarde de euro. Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial.

Fondul Proprietatea se afla de cateva luni in mijlocul unor controverse legate de modul de constituire, modul in care urmeaza sa functioneze si capacitatea de a indeplini scopul pentru care a fost creat.

De altfel, controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu declara la finalul saptamamanii trecute intr-un interviu acordat cotidianului Bursa ca modul de organizare a fondului i-ar permite sa preia conducerea fondului in nu mai putin de sase luni daca ar vrea acest lucru. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO