Eveniment

Doua primarii isi disputa contributia Ford de 0,5 mil. euro la bugetul local

14.08.2008, 19:51 33

Primaria Craiovei si cea de la Carcea sunt in discutii pentru adjudecarea taxelor locale incasate de la producatorul auto Ford.
Primaria Carcea, judetul Dolj, va solicita conducerii Ford sa inscrie terenul producatorului auto in registrul agricol al comunei, pentru a plati taxe si impozite catre bugetul localitatii, in caz contrar urmand sa actioneze compania in judecata.
"Codul fiscal prevede ca el (terenul - n.r.) sa fie inscris in registrul agricol pentru a putea plati taxele si impozitele la noi. In acest moment, cei de la Ford platesc catre bugetul municipiului Craiova", a declarat primarul comunei Carcea, Valerica Pupaza. Primarul localitatii, situata in vecinatatea Craiovei, sustine ca uzina Ford este prinsa in planul urbanistic general (PUG) al comunei.
"Noi avem fabrica pe teritoriul administrativ al comunei si mi se pare normal ca noua sa ne plateasca taxele si impozitele. De altfel, uzina apare in PUG-ul comunei", a mai spus edilul-sef al localitatii Carcea.
Pupaza estimeaza ca bugetul local al comunei s-ar dubla din contributiile financiare pe care Ford le-ar putea plati localitatii Carcea.
La randul sau, primarul Craiovei, Antonie Solomon, sustine ca situatia creata in cazul Ford, in care Primaria Craiovei si cea de la Carcea isi disputa plata taxelor locale, a fost determinata de ambiguitatea legislativa. "Sunt doua legi care se bat cap in cap si nimeni nu ia nicio masura. Legea 2/1968, care nici acum nu este abrogata, privind granitele localitatilor si PUG-ul municipiului Craiova, practic tot o lege, aprobat de Ministerul Transporturilor in 2000, prin care se stabileste intravilanul municipiului Craiova", a mai afirmat primarul Craiovei.
Potrivit sursei citate, actele normative in vigoare au provocat "disensiuni" intre autoritatile din Craiova si Carcea.
Primarul a mai spus ca veniturile pe care Ford le asigura la bugetul local al Craiovei se ridica la 500.000 euro.
"Suma care vine de la Ford am inteles ca este de 500.000 euro. Craiova nu traieste din taxe si impozite locale. Pot sa spun ca prin impozitele si taxele locale tii Craiova in viata, dar nu poti s-o dezvolti", a afirmat Solomon.
Primarul Craiovei sustine ca, dupa ce au fost facute investitii de "sute de miliarde" pentru ridicarea unor uzine, comunele limitrofe municipiului incearca sa atraga banii prin incasarea de impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO