Eveniment

Din cauza instabilitatii politice BNR opreste ieftinirea banilor ca sa sustina cursul. Cum comentati?

03.11.2009, 23:58 17

Banca Nationala a confirmat ieri temerile bancherilor,preferand sa transmita un mesaj de stabilitate prin care sacontrabalanseze tensiunile create de perpetuarea crizei politice,in loc sa ofere lichiditatile de care economia are nevoie.
In premiera, BNR face referire in discursul sau la un mediu politic"volatil", acesta fiind unul din principalele argumente adusepentru sustinerea deciziei de a mentine dobanda-cheie la leu la 8%pe an, chiar in conditiile in care inflatia si-a consolidat dejatendinta descendenta, coborand la 4,94% in septembrie.
Banca centrala nu a redus nici rezervele minime la lei, asa cum arfi dorit bancherii. Mesajul este simplu: ieftinirea creditelor inlei mai are de asteptat din cauza crizei politice, chiar dacafirmele se sufoca in lipsa de lichiditati, iar populatia continuasa isi diminueze consumul.
"Pe termen scurt se prefigureaza manifestarea unor presiuniinflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelorincepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartuluidintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politicamonetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilorgenerat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala side venituri in contextul unui climat politic volatil", apreciazaConsiliul de Administratie al BNR.
Analistii straini anticipau o asemenea decizie, in conditiile incare BNR trebuie sa se ingrijeasca acum si de stabilitatea leului.Chiar si cu sustinerea BNR, leul a pierdut teren masiv de lainceputul crizei politice si a revenit aproape de minimele istoricedin primavara. Dupa decizia de ieri, leul s-a intarit usor fata deeuro, cotatiile coborand usor sub pragul de 4,3 lei pentru un euro,in timp ce zlotul polonez sau forintul maghiar au inregistratdeprecieri consistente. Sunt insa si analisti care considera ca BNRar fi trebuit sa arate mai multa preocupare pentru stimulareaeconomiei.
"O rata de dobanda reala mare nu se justifica in conditii derecesiune. Vad doua elemente care au influentat decizia BNR. Primular fi ca se asteapta la o anumita rigiditate si persistenta ainflatiei, cu precizarea ca scaderea cererii totusicontrabalanseaza presiunile. In al doilea rand, incertitudineapolitica", spune Laurian Lungu, managing partner laMacroanalitica.
In timp ce BNR se uita cu teama spre inflatie si curs, BCR a decissa inaspreasca criteriile de acordare a creditelor de consum, iarRBS provoaca piata cu dobanzi de 10,25% pe an la depozitele inlei.

Conditii mai severe la creditul de consumBCR
BCR, cea mai mare banca de pe piata, a inasprit conditiile deacordare a creditelor de consum pentru a controla fenomenulacumularii de neperformante. Clientii care nu vin cu garantii nupot obtine imprumuturi pe mai mult de doi/cinci ani. De asemenea,absenta unei relatii bune anterioare cu banca inseamna dobanzi maimari cu pana la 1,5 puncte procentuale.

Provocarea RBS: plateste 10,25% la depozitele inlei
RBS Bank, unul dintre jucatorii mai putin interesati de piata deretail, lanseaza o oferta de dobanda de 10,25% pe an la depozitelepe trei luni deschise de persoane fizice. Miscarea survine tocmaicand majoritatea bancilor redusesera dobanzile sub pragul de 10%.Totusi, BNR a dat semnalul opririi tendintei de scadere, iar pepiata interbancara dobanzile sunt deja la peste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO