Din cauza instabilitatii politice BNR opreste ieftinirea banilor ca sa sustina cursul. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 03.11.2009

BNR a lasat dobanda neschimbata, ignorand tendinta descendenta a inflatiei si nevoia de credite ieftine a economiei.



Banca Nationala a confirmat ieri temerile bancherilor, preferand sa transmita un mesaj de stabilitate prin care sa contrabalanseze tensiunile create de perpetuarea crizei politice, in loc sa ofere lichiditatile de care economia are nevoie.
In premiera, BNR face referire in discursul sau la un mediu politic "volatil", acesta fiind unul din principalele argumente aduse pentru sustinerea deciziei de a mentine dobanda-cheie la leu la 8% pe an, chiar in conditiile in care inflatia si-a consolidat deja tendinta descendenta, coborand la 4,94% in septembrie.
Banca centrala nu a redus nici rezervele minime la lei, asa cum ar fi dorit bancherii. Mesajul este simplu: ieftinirea creditelor in lei mai are de asteptat din cauza crizei politice, chiar daca firmele se sufoca in lipsa de lichiditati, iar populatia continua sa isi diminueze consumul.
"Pe termen scurt se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil", apreciaza Consiliul de Administratie al BNR.
Analistii straini anticipau o asemenea decizie, in conditiile in care BNR trebuie sa se ingrijeasca acum si de stabilitatea leului. Chiar si cu sustinerea BNR, leul a pierdut teren masiv de la inceputul crizei politice si a revenit aproape de minimele istorice din primavara. Dupa decizia de ieri, leul s-a intarit usor fata de euro, cotatiile coborand usor sub pragul de 4,3 lei pentru un euro, in timp ce zlotul polonez sau forintul maghiar au inregistrat deprecieri consistente. Sunt insa si analisti care considera ca BNR ar fi trebuit sa arate mai multa preocupare pentru stimularea economiei.
"O rata de dobanda reala mare nu se justifica in conditii de recesiune. Vad doua elemente care au influentat decizia BNR. Primul ar fi ca se asteapta la o anumita rigiditate si persistenta a inflatiei, cu precizarea ca scaderea cererii totusi contrabalanseaza presiunile. In al doilea rand, incertitudinea politica", spune Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.
In timp ce BNR se uita cu teama spre inflatie si curs, BCR a decis sa inaspreasca criteriile de acordare a creditelor de consum, iar RBS provoaca piata cu dobanzi de 10,25% pe an la depozitele in lei.

Conditii mai severe la creditul de consum BCR
BCR, cea mai mare banca de pe piata, a inasprit conditiile de acordare a creditelor de consum pentru a controla fenomenul acumularii de neperformante. Clientii care nu vin cu garantii nu pot obtine imprumuturi pe mai mult de doi/cinci ani. De asemenea, absenta unei relatii bune anterioare cu banca inseamna dobanzi mai mari cu pana la 1,5 puncte procentuale.

Provocarea RBS: plateste 10,25% la depozitele in lei
RBS Bank, unul dintre jucatorii mai putin interesati de piata de retail, lanseaza o oferta de dobanda de 10,25% pe an la depozitele pe trei luni deschise de persoane fizice. Miscarea survine tocmai cand majoritatea bancilor redusesera dobanzile sub pragul de 10%. Totusi, BNR a dat semnalul opririi tendintei de scadere, iar pe piata interbancara dobanzile sunt deja la peste 10%.