Eveniment

Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori. Vizitatorii spun ca pierd vremea

Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori

Cele doua targuri, amplasate la 300 de metri distanta unul de celalalt, vand aceleasi oferte la aceiasi 10 oameni

24.09.2009, 19:20 76

La cele doua targuri imobiliare organizate saptamana aceasta inBucuresti dezvoltatorii s-au prezentat ceva mai pregatiti decat laeditiile anterioare, dar asteapta deocamdata vizitatorii, destui derari in primele ore de la deschidere.

tIMON si TNI, targurile de profil organizate in PiataConsitutiei si Casa Poporului, au strans mai mult de 100 deexpozanti care s-au prezentat cu ofertele clasice pentru cea maiieftina locuinta (33.000 de euro fara TVA pentru o garsoniera inPrelungirea Ghencea) si oferte de finantare, dar si cu idei noi degenul licitatia olandeza sau transport gratuit pentru vizitareacomplexului rezidential.

Vizitatorii spun ca pierd vremea

Parerea unuia dintre rarii vizitatori, care la doua ore de ladeschiderea targurilor strangeau vrafuri de pliante: "Cred ca pierdvremea totusi. Sincer, nu sunt oferte care sa ma retina. Cunoscproiectele de ceva timp, unele s-au finalizat acum, dar fie suntdeparte de oras, fie prea scumpe", a spus Ion Mateescu, de profesieinginer.

Practic, cele doua targuri imobiliare, asezate la 300 de metridistanta unul de celalalt, vand aceleasi oferte la aceiasi 10oameni. In plus a aparut si o expozitie de automobile. Pentru acompleta spatiul inchiriat in Piata Constitutiei, tIMON a adus doidealeri auto care au afisat in geamurile modelelor Ford, Mazda,Jeep sau Dodge ofertele cu reducerile de rigoare.

"Avem in oferta expozantilor 7.000 de locuinte care pot ficumparate, cu preturi de pana la 600.000 de euro pentrupenthouseuri, care anul trecut obtineau si cotatii de un milion deeuro. Totodata avem si o miniexpozitie auto si de gradini", a spusVlad Vlaseceanu, directorul tIMON.

El a adaugat ca la editia curenta compania a realizat o selectiea expozantilor, astfel ca cinci dezvoltatori care aveau probleme cuplatile catre furnizori, termene de finalizare sau intrasera ininsloventa au fost refuzati.

Spre deosebire insa de celelalte targuri imobiliare, de aceastadata la tIMON nu a fost prezent niciun dezvoltator cu oferte inalte tari.

La Targul National Imobiliar (TNI) doar o companie ofertalocuinte de vacanta in Bulgaria, al caror pret incepea de le 9.750de euro plus TVA.

Doua targuri, aceiasi expozanti timon si TNI au strans cate 70si respectiv 85 de expozanti, care se regasesc in parte insa inambele locatii.

"Practic unii din parteneri au inchiriat standuri in ambelelocatii. Au optat pentru o o suprafata mai mica, dar au vrut sa fiela ambele targuri chiar daca sunt aproape", a spus CristinaMardare, unul dintre organizatorii TNI. Este vorba de dezvoltatoriprecum GTC Romania, Domus Stil sau Apulum 94.

Chiriile pentru tIMON incep, potrivit organizatorilor, de la1.000 de lei pentru un metru patrat, la nivel de rate card, iardiscounturile pot ajunge pana la 30%. In acelasi timp, la TNI,organizat in Casa Poporului, chiria medie pe metru patrat este de250 de euro, iar spatiile au o suprafata intre 6 si 30 mp.

Organizatorii au pus la punct si o licitatie inversa, dupa unmodel olandez, prin care ofertantii liciteaza in scadere pentrulocuinta ofertata.

Licitatia se realizeaza pentru cinci locuinte selectate pepaliere de pret, incepand de la garsoniere de pana la 45.000 deeuro si ajungand la vile de 150.000 de euro. Licitatia serealizeaza in sase pasi cu sume prestabilite intre 600 si 1.500 deeuro, iar pretul final poate ajunge sa fie mai mic cu 15% decatpretul de lista.

Au renuntat la 50 de apartamente dinCosmopolis

O serie de investitori au renuntat la circa 50 de apartamentedin prima faza a proiectului Cosmopolis, dezvoltat la nord deBucuresti, astfel ca gradul de vanzare a primelor 565 deapartamente din proiect a scazut la 90%. "Au fost o serie deinvestitori care au dat, sa zicem, avansuri de 25% pentru 10-20 deapartamente, din care nu au mai putut cumpara decat o parte. Pentrucele pe care nu le-au mai putut plati, am oprit 10% din pretulapartamentelor, conform contractelor semnate initial", a declaratCosmin Lupu, reprezentant de vanzari al proiectului.Cristi Moga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO