Dezvoltatorii imobiliari incearca sa vanda aceleasi proiecte de doua ori. Vizitatorii spun ca pierd vremea

Autor: Alexandru Anghel 24.09.2009

Dezvoltatorii imobiliari si-au facut singuri concurenta la doua targuri amplasate la 300 de metri distanta unul de celalalt, tIMON si TNI, unde au incercat sa vanda aceleasi proiecte imobiliare.



La cele doua targuri imobiliare organizate saptamana aceasta in Bucuresti dezvoltatorii s-au prezentat ceva mai pregatiti decat la editiile anterioare, dar asteapta deocamdata vizitatorii, destui de rari in primele ore de la deschidere.

tIMON si TNI, targurile de profil organizate in Piata Consitutiei si Casa Poporului, au strans mai mult de 100 de expozanti care s-au prezentat cu ofertele clasice pentru cea mai ieftina locuinta (33.000 de euro fara TVA pentru o garsoniera in Prelungirea Ghencea) si oferte de finantare, dar si cu idei noi de genul licitatia olandeza sau transport gratuit pentru vizitarea complexului rezidential.

Vizitatorii spun ca pierd vremea

Parerea unuia dintre rarii vizitatori, care la doua ore de la deschiderea targurilor strangeau vrafuri de pliante: "Cred ca pierd vremea totusi. Sincer, nu sunt oferte care sa ma retina. Cunosc proiectele de ceva timp, unele s-au finalizat acum, dar fie sunt departe de oras, fie prea scumpe", a spus Ion Mateescu, de profesie inginer.

Practic, cele doua targuri imobiliare, asezate la 300 de metri distanta unul de celalalt, vand aceleasi oferte la aceiasi 10 oameni. In plus a aparut si o expozitie de automobile. Pentru a completa spatiul inchiriat in Piata Constitutiei, tIMON a adus doi dealeri auto care au afisat in geamurile modelelor Ford, Mazda, Jeep sau Dodge ofertele cu reducerile de rigoare.

"Avem in oferta expozantilor 7.000 de locuinte care pot fi cumparate, cu preturi de pana la 600.000 de euro pentru penthouseuri, care anul trecut obtineau si cotatii de un milion de euro. Totodata avem si o miniexpozitie auto si de gradini", a spus Vlad Vlaseceanu, directorul tIMON.

El a adaugat ca la editia curenta compania a realizat o selectie a expozantilor, astfel ca cinci dezvoltatori care aveau probleme cu platile catre furnizori, termene de finalizare sau intrasera in insloventa au fost refuzati.

Spre deosebire insa de celelalte targuri imobiliare, de aceasta data la tIMON nu a fost prezent niciun dezvoltator cu oferte in alte tari.

La Targul National Imobiliar (TNI) doar o companie oferta locuinte de vacanta in Bulgaria, al caror pret incepea de le 9.750 de euro plus TVA.

Doua targuri, aceiasi expozanti timon si TNI au strans cate 70 si respectiv 85 de expozanti, care se regasesc in parte insa in ambele locatii.

"Practic unii din parteneri au inchiriat standuri in ambele locatii. Au optat pentru o o suprafata mai mica, dar au vrut sa fie la ambele targuri chiar daca sunt aproape", a spus Cristina Mardare, unul dintre organizatorii TNI. Este vorba de dezvoltatori precum GTC Romania, Domus Stil sau Apulum 94.

Chiriile pentru tIMON incep, potrivit organizatorilor, de la 1.000 de lei pentru un metru patrat, la nivel de rate card, iar discounturile pot ajunge pana la 30%. In acelasi timp, la TNI, organizat in Casa Poporului, chiria medie pe metru patrat este de 250 de euro, iar spatiile au o suprafata intre 6 si 30 mp.

Organizatorii au pus la punct si o licitatie inversa, dupa un model olandez, prin care ofertantii liciteaza in scadere pentru locuinta ofertata.

Licitatia se realizeaza pentru cinci locuinte selectate pe paliere de pret, incepand de la garsoniere de pana la 45.000 de euro si ajungand la vile de 150.000 de euro. Licitatia se realizeaza in sase pasi cu sume prestabilite intre 600 si 1.500 de euro, iar pretul final poate ajunge sa fie mai mic cu 15% decat pretul de lista.

Au renuntat la 50 de apartamente din Cosmopolis

O serie de investitori au renuntat la circa 50 de apartamente din prima faza a proiectului Cosmopolis, dezvoltat la nord de Bucuresti, astfel ca gradul de vanzare a primelor 565 de apartamente din proiect a scazut la 90%. "Au fost o serie de investitori care au dat, sa zicem, avansuri de 25% pentru 10-20 de apartamente, din care nu au mai putut cumpara decat o parte. Pentru cele pe care nu le-au mai putut plati, am oprit 10% din pretul apartamentelor, conform contractelor semnate initial", a declarat Cosmin Lupu, reprezentant de vanzari al proiectului. Cristi Moga