Eveniment

Deficitul de cladiri determina fondurile de investitii sa se implice in dezvoltare

10.11.2005, 19:46 33

Deficitul de imobile pe piata a determinat fondurile de investitii sa se implice in dezvoltarea de cladiri de birouri, contrar comportamentului obisnuit al acestora, care vizeaza de regula cumpararea unor proiecte deja finalizate.

"Romania are o piata imobiliara cu un potential foarte mare, insa ceea ce ne tine in loc este tocmai lipsa produsului. De aceea, fondurile de investitii devin parteneri in constructie, codezvoltatori sau incheie parteneriate tip joint-venture", a declarat ieri Adina Paun, investment broker in cadrul companiei imobiliare Colliers.

Ea a precizat ca, in Bucuresti, oferta scazuta de cladiri de birouri de clasa A a avut ca efect o situatie in care peste 80% din tranzactii sunt preinchirieri, la un pret de 16-17 euro pe metru patrat, fata de un nivel al pretului de 18 - 20 euro/mp, in cazul inchirierilor.

"Proiectele de birouri se muta spre nordul Capitalei, pentru ca in zona consacrata - Piata Victoriei, Charles de Gaulle - nu mai sunt terenuri", a spus Paun, la un seminar organizat in cadrul Zilelor Biz.

Reprezentantul Colliers a mentionat ca randamentele investitiilor pe acest segment de piata incep sa scada, una dintre ultimele tranzactii importante, vanzarea Oracle Tower, fiind realizata cu un randament de 7,9%.

Stocul de birouri din clasa A in Bucuresti este de circa 210.000 mp, cu mult sub nivelul inregistrat in majoritatea capitalelor europene, in timp ce suprafetele cladirilor care respecta standardele clasei B totalizeaza circa 300.000 mp.



Motelurile - o oportunitate buna

Investitiile in hotelurile de doua stele si in moteluri ofera cele bune oportunitati pe piata, acest segment fiind doar partial acoperit din punct de vedere al ofertei, a declarat ieri presedintele firmei de consultanta Peacock Hotels, Paul Marasoiu.

"Oferta de hoteluri de doua stele la standarde mondiale reale este inca neacoperita. Pe fondul cresterii numarului de investitori straini care vor tranzita Romania, cererea va fi din ce in ce mai mare. Acestia vor cauta hoteluri care ofera conditii bune, dar la preturi mai mici", a spus Marasoiu.

El a explicat ca, in prezent, conditiile oferite de hotelurile de doua stele sunt sub standardele europene, iar pentru acest segment raportul dintre investitii, costurile de operare si potentialul pietei este optim.

In opinia sa, dezvoltarea hotelurilor de doua stele si a motelurilor va avea insa succes si va fi sustenabila doar daca va fi realizata de lanturi nationale, si nu individual.

"La un moment dat, a fost o tentativa de acest fel a grupului Petrom. Aceste initiative ar trebui sa se repete, astfel s-ar putea dezvolta proiecte care sa ofere servicii de calitate", a mentionat Marasoiu.

Acesta a aratat ca interesul investitorilor de pe piata hoteliera se indreapta spre hotelurile de trei, patru sau cinci stele.

"Piata investitiilor hoteliere urmeaza un trend ascendent vizibil. Valoarea investitiilor hoteliere pe piata romaneasca a crescut cu cateva procente in acest an", a apreciat oficialul Peacock Hotels.

Marasoiu a adaugat ca mai sunt inca o serie de elemente care afecteaza negativ piata hoteliera romaneasca, amintind, in primul rand, gradul redus de pregatire al celor care construiesc hoteluri, care se reflecta in diversele stiluri arhitecturale utilizate intr-un singur proiect.



Probleme cu autoritatile locale

Activitatea autoritatilor locale in sectorul imobiliar lasa mult de dorit, desi acestea pot avea o contributie importanta la dezvoltarea pietei, a declarat ieri Muller Onofrei, directorul Departamentului Industrial din Eurisko. "Autoritatile locale au un rol foarte important pe piata imobiliara, insa nu inteleg potentialul acestui domeniu si faptul ca acesta se poate transforma intr-un motor al economiei", a spus reprezentantul companiei imobiliare, la un seminar organizat in cadrul Zilelor Biz. El a precizat ca piata imobiliara romaneasca este cea mai imatura din regiune, pe toate segmentele, iar potentialul de crestere este semnificativ.

In opinia lui Onofrei, extinderea segmentelor de cladiri de birouri si ulterior a celui de retail va fi urmata de dezvoltarea domeniilor de logistica si distributie, respectiv cel industrial. Potrivit unor studii, in Romania vor fi finalizate in anii urmatori proiecte industriale totalizand circa un milion de metri patrati.



Piata imobiliara din provincie se dezvolta haotic

Piata rezidentiala din provincie are o evolutie haotica, peste 90% dintre constructori fiind dezvoltatori locali, fara o strategie pe termen lung, a declarat ieri directorul executiv al companiei imobiliare Casa Real Estate din Cluj-Napoca, Diana Calfa. "Acesta piata are nevoie de competitie din afara pentru a se aseza si pentru a dezvolta produse de calitate. Desi se construieste mult, piata rezidentiala din provincie este nesaturata, cererea fiind mai mare decat oferta", a spus Calfa. In plus, ea a precizat ca cererea este indreptata mai ales pe locuintele cu preturi mici si, de asemenea, nu exista nici o concordanta intre ceea ce se prezinta ca oferta si ceea ce se construieste in realitate. "Cea mai mare cerere se manifesta pentru apartamentele cu una, doua si trei camere, cu preturi cuprinse intre 30.000 de euro si 75.000 de euro", a precizat Calfa. In opinia sa, oferta pe piata de lux este necristalizata si nu exista modele de dezvoltare. Oficialul companiei a mentionat ca, dintre cele mai dezvoltate orase din punct de vedere al investitiilor rezidentiale sunt Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu si Iasi. Pentru perioada urmatoare, analistul imobiliar a aratat ca va avea loc o profesionalizare a pietei imobiliare din provincie, ceea ce va duce la eliminarea jucatorilor mici de pe piata. Mai mult, Calfa a apreciat ca se va contura segmentul de lux, iar pretul de vanzare se va majora in urma cresterii pretului la materialele de constructii. "Aparitia jucatorilor nationali si internationali pe piata din provincie va fi urmatorul pas", a mai precizat Calfa.



Blocuri turn in Bucuresti

Compania indiana Asmita a programat investitii de 150 mil. euro pe segmentul rezidential din Romania si va dezvolta primul ansamblu de locuinte in blocuri turn de pe piata romaneasca, localizat langa podul Mihai Bravu din Bucuresti. "Un nou concept pe piata rezidentiala din Bucuresti este cel al blocurilor turn. Din cauza pretului foarte ridicat al terenului din oras, dezvoltatorii imobiliari aleg fie sa investeasca in afara Capitalei, fie sa se dezvolte pe verticala", a declarat Irina Albu, reprezentant al departamentului de vanzari si leasing rezidential al Colliers International.

Albu a mentionat ca lucrarile vor incepe in primavara anului viitor, iar primele blocuri turn vor fi definitivate in trimestrul al doilea al anului 2007. Potrivit datelor Colliers, complexul Asmita Gardens va fi dezvoltat pe un teren de 27.000 de metri patrati si va cuprinde sapte cladiri, fiecare cu cate 16 sau 24 de etaje, dezvoltate in doua etape, cu 780 de apartamente cu unul, doua sau trei dormitoare. Complexul va avea doua etaje pentru parcare, cu aproximativ 20.000 de metri patrati, sala de fitness, jogging si spatii comerciale. Pretul de achizitie porneste de la circa 1.000 de euro pe metru patrat.

Grupul indian Asmita este specializata in constructii, dezvoltare, brokeraj si finantare in domeniul investitiilor imobiliare.

"Acesta este primul proiect de acest gen, dar mai sunt inca doua companii interesate de astfel de imobile si care vor initia, probabil, proiecte de turnuri pentru locuinte", a mai spus reprezentantul Colliers, fara sa ofere alte detalii.

Ea a adaugat ca pana in anul 2008 vor fi livrate pe piata 6.000 de locuinte cu preturi de vanzare de aproximativ 1.000 de euro pe metru patrat.

"Proiectele sunt de mari dimensiuni si sunt in general amplasate in locatii secundare, adica in cartierele traditionale din Bucuresti. Aici mai sunt terenuri libere sau spatii industriale dezafectate", a explicat Albu.

In plus, o dezvoltare importanta se manifesta si pe piata rezidentiala de lux, unde estimarile Colliers indica ca un numar de 650 de unitati vor fi livrate pe piata pana in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO