Eveniment

Declaratiile de avere ale demnitarilor incep sa fie sterse de pe internet. Cum comentati?

Declaratiile de avere ale demnitarilor incep sa fie sterse de pe internet
26.04.2010, 00:00 203

Declaratiile de avere vor continua sa fie depuse, ca de obicei,pana la 15 iunie ale anului, insa ele nu vor mai fi publicate. Neintoarcem, practic, in 1996, cand au inceput sa fie depuse primeledeclaratii de avere ale demnitarilor, care erau insa tinute sublacat.

Dincolo de controversa iscata de decizia Curtii - cine aveainteresul sa "ascunda" averile, daca este normal ca demnitarilor sali se aplice principiul dreptului la viata privata cand este vorbadespre averile dobandite in timpul mandatului - este de observat canimeni din lumea buna a politicii nu a platit vreun pret ca urmarea constatarii unor inadvertente in declaratiile de avere (in fapt,o mica parte din legea privind transparenta in administrareafunctiei publice).

Seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI) - institutia carese ocupa de controlul averilor demnitarilor - Catalin Macovei,spune ca ANI are in lucru 4.000 de dosare, 180 dintre acestea ar fifost deja trimise instantelor si ca 100 de parlamentari ar fi invizor pentru diferite abateri.

Cert este ca, din 2003, de cand declaratiile de avere suntpublice, niciun demnitar nu a fost pedepsit - nu a fost condamnatsi nici nu i s-a confiscat averea pentru ca ar fi dobandit-oilegal, desi lista "acuzatilor" este lunga.

Si atunci?

Indiferent ca pe planul justitiei nu s-a intamplat nimic, dinaceste declaratii de avere am aflat multe lucruri. In primul rand,averea alesilor sau numitilor.

Insa, foarte important, prin aceste declaratii de avere au fostscoase la lumina salariile "nesimtite" (licenta Emil Boc) sisporurile uriase ale capilor politiei, armatei, ale directorilor sidirectorasilor din companiile de stat. Fara aflarea acestor salariidin declaratiile de avere, indelunga polemica legata de ele si apoidecizia guvernamentala de limitare a lor nu ar fi fostposibila.

Emblematic este cazul Florea Geica, fostul presedinte alAutoritatii Aeronautice Civile, care si-a acordat o prima de150.000 de lei, inainte sa demisioneze in urma scandalului legat desalariul sau urias.

Ne intoarcem in anul 1996

Declaratiile de avere ale demnitarilor si persoanelor dinfruntea institutiilor de stat au inceput sa fie depuse in acest an.Ele erau insa confidentiale - depuneai o declaratie la inceputulmandatului si alta la sfarsit. Controlul - care era efectuat decomisii de pe langa Curtile de Apel - incepea daca se depaseatermenul legal de depunere a declaratiilor.

Sub presiunea negocierilor cu UE, premierul Adrian Nastase amodificat in, vara lui 2003, regimul confidentialitatiideclaratiilor de avere, care trebuia publicate pe internet, si alargit sfera demnitatilor pentru care trebuia depuse declaratiilede avere. Sub mandatul la Justitie a Monicai Macovei formadeclaratiei de avere a lui Nastase a fost modificata. In 2007, afost infiintata ANI, care sa se ocupe de aceste declaratii.

Primul "beneficiar" al publicarii averilor a fost chiar AdrianNastase, in 2005, - "Dosarul Matusa Tamara" a plecat de ladeclaratia sa de avere. I-a urmat Dan Ioan Popescu - care, inopinia ANI, nu a putut justifica un milion de euro dobanditi intimpul mandatului. A venit randul fostului senator PSD, mediculSerban Bradisteanu, care nu a putut justifica patru milioane deeuro (cazul sau sta la baza deciziei CC) si multi altii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO