Eveniment

Confuzie la MTS Leasing

07.07.2005, 20:18 30

In urma cu mai bine de un an compania MTS Leasing isi facea o intrare puternica pe piata romaneasca de finantare imobiliara printr-o campanie publicitara agresiva care avea ca element principal o dobanda anuala de 5%, mult mai mica decat ceea ce se practica pe piata locala.

Ideea era ca un client care avea terenul depunea un avans la MTS pentru constructia unui imobil, restul sumei reprezentand finantarea data de firma germana. Pe masura ce con-structia inainta, MTS se obliga sa plateasca firmei de constructii, agreata in prealabil de MTS, contravaloarea lucrarilor. Dupa ce imobilul era gata, clientul incepea sa plateasca ratele.

In ultimele zile pe piata s-au vehiculat informatii privind intrarea in incapacitate de plata a companiei germane. Compania a intarziat plata catre firmele de constructii, iar unele dintre sediile agentilor autorizati ai MTS au fost ieri inchise. Sunt informatii ca patronii firmei germane au plecat cu toti banii luati din avansuri.

Oficialii MTS Leasing au confirmat ca exista probleme in activitatea firmei, insa spun ca nu este vorba de probleme financiare.

"MTS Leasing GmbH nu este in lichidare sau in incapacitate de plata si nici nu are probleme de lichiditate", a declarat prin telefon de la sediul din Germania, Benedict Metzen, unul dintre fiii lui Theo Metzen, cel care controleaza si conduce compania germana. El a oferit si o explicatie pentru problemele pe care le traverseaza compania. "Am fost furati de o parte dintre angajatii nostri din Romania. Am fost furati si de o parte din firmele de constructii romanesti. De aceea am decis sa stopam plata acestora si sa derulam un audit pentru a vedea exact care este stadiul exact al con-structiilor", a sustinut Metzen.

Marian Fatu, coordonator de agenti pentru Romania, a declarat pentru Mediafax ca MTS Leasing GmbH urmeaza sa isi prezinte pozitia in scurt timp. El a spus ca are indicii din Germania care atesta ca MTS Leasing GmbH ar intampina probleme cu finantatorul principal, dar ca societatea nu se afla in incapacitate de plata. Reprezentantii altor agentii erau convinsi de intrarea companiei germane in incapacitate de plata. Cei mai multi au declarat ca nu au mai primit nici o informatie din partea companiei germane sau a reprezentantei sale din Romania, al carei sediu a fost sigilat.

Unul dintre cei mai importanti clienti ai MTS Leasing este dezvoltatorul imobiliar Impact SA, care isi construieste un nou sediu cu finantare MTS Leasing de 6,5 mil. euro.

"Suma cu care ne-au finantat este cu foarte putin mai mare decat avansul pe care l-am platit. Deci n-am fost pagubiti, dar cautam un nou finantator", spune Carmen Sandulescu, director economic la Impact. In plus in ultimele 10 luni, finantarea MTS Leasing a ajuns la 10-15%. "In ultimele 2 luni, Impact SA a inregistrat intarzieri la plata contractelor finantate de catre MTS Leasing, de aceea, compania a trimis notificari prin care a cerut efectuarea platilor aferente stadiilor executate si facturate. In urma notificarilor, stadiile executate nu au fost achitate", adauga Sandulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO