Eveniment

CNAS face acuzaţii voalate către medici: În România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe

CNAS face acuzaţii voalate către medici: În România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe

Autor: Mediafax

21.06.2011, 17:39 315

Consumul de medicamente scumpe este indus şi stimulat înRomânia, două treimi din suma de cinci miliarde de lei cât estebugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru medicamentefiind cheltuite pe produse originale, a declarat, marţi, pentruMediafax, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

"Ceea ce spun producătorii de generice şi anume că au dispărutmedicamente ieftine este adevărat. Eu spun de mult acest lucru. Decând am preluat conducerea CNAS spun că în România este indus şistimulat consumul de medicamente scumpe. Două treimi din bugetulpentru medicamente, care este de cinci miliarde de lei şi mă referaici şi la programele naţionale, se cheltuie pe produseleoriginale", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări deSănătate (CNAS).

El a precizat că din bugetul total al CNAS, o treime reprezintăbanii alocaţi pentru medicamente, iar din aceştia două treimi suntpentru medicamentele originale.

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele ColegiuluiFarmaciştilor din România, Clara Popescu, care spune că în Românianu există o cultură a medicamentelor generice care înseamnă unprodus la fel de bun şi eficient precum produsul aflat sub petent,dar mult mai ieftin.

"Există o cutumă în România, toată lumea vrea cele mai noimedicamente. Nu avem o cultură a genericelor, produse la fel debune, cu acelaşi efect terapeutic dar care sunt mai ieftine", aadăugat Clara Popescu.

Acuzaţiile deşi par generale, fac referire la doctori, aceştiafiind singurii care pot prescrie reţete compensate din baniiCNAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO