CNAS face acuzaţii voalate către medici: În România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe

Autor: Mediafax 21.06.2011

Consumul de medicamente scumpe este indus şi stimulat în România, două treimi din suma de cinci miliarde de lei cât este bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru medicamente fiind cheltuite pe produse originale, a declarat, marţi, pentru Mediafax, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

"Ceea ce spun producătorii de generice şi anume că au dispărut medicamente ieftine este adevărat. Eu spun de mult acest lucru. De când am preluat conducerea CNAS spun că în România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe. Două treimi din bugetul pentru medicamente, care este de cinci miliarde de lei şi mă refer aici şi la programele naţionale, se cheltuie pe produsele originale", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

El a precizat că din bugetul total al CNAS, o treime reprezintă banii alocaţi pentru medicamente, iar din aceştia două treimi sunt pentru medicamentele originale.

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, care spune că în România nu există o cultură a medicamentelor generice care înseamnă un produs la fel de bun şi eficient precum produsul aflat sub petent, dar mult mai ieftin.

"Există o cutumă în România, toată lumea vrea cele mai noi medicamente. Nu avem o cultură a genericelor, produse la fel de bune, cu acelaşi efect terapeutic dar care sunt mai ieftine", a adăugat Clara Popescu.

Acuzaţiile deşi par generale, fac referire la doctori, aceştia fiind singurii care pot prescrie reţete compensate din banii CNAS.