Eveniment

Cine sunt cele mai puternice femei din business

Cine sunt cele mai puternice femei din business
09.03.2010, 00:00 143

Cu o seara inainte de a veni la "Meet the CEO", un evenimentorganizat de revista BUSINESS Magazin, MarianaGheorghe sefa celei mai mari companii din Romania, Petrom, si-a datseama ca va trebui sa faca o expunere a carierei sale, careimplineste 30 de ani in 2010.

"Nu imi vine sa cred ca a trecut atat timp, e foarte ciudat candspui cu voce tare ca ai o experienta de 30 de ani si ca nu mai estio tanara speranta pentru business." Gheorghe vorbeste din prismamanagerului cu o experienta complexa - care a inceput in industrie,in productia chimica, a continuat cu comert intern siinternational, apoi cu macroeconomie (fiind angajata la inceputulanilor '90 in Ministerul de Finante), iar de la mijlocul anilor '90cu banking in cadrul BERD.

Iar daca in urma cu ceva ani se gandea ca la 50 de ani s-arputea retrage din business ("in Vest, bancherii mai reduc dinmotoare la 50 de ani"), chiar in jurul acelei varste a fostrecrutata de unul dintre clientii cu care lucra ca bancher BERD inacea vreme, OMV.

"Asa a inceput cea mai mare aventura din viata mea", spune ceacare conduce deja de patru ani OMV Petrom.

"Imi place sa conduc mii de oameni"

"Mie imi place sa conduc mii de oameni." Liliana Solomon facesimplu aceasta afirmatie, pe un ton foarte relaxat.

Motiveaza prin aceasta propozitie de ce nu ar intra niciodata inantreprenoriat - nici ca antreprenor, nici ca director de afacerestart-up.

Experienta de pana acum a managerului care conduce afacerileVodafone Romania, dar si faptul ca a reusit sa isi dea seama exactce vrea de la cariera o fac pe Liliana Solomon sa aiba o directieclara: "Am fost intrebata de multe ori daca vreau sa intru inantreprenoriat si raspunsul meu a fost nu. M-am decis pentru «ablue-chip background» (o experienta profesionala in cadrul uneicompanii dintre cele mai mari la nivel mondial - n .red.), imiplace atat de mult ce fac incat nu vad de ce as face altceva".

Cititi mai multe in Business Magazin care a aparut ieri pepiata

Mariana Gheorghe (foto st.)

Varsta: 54

Profesia de baza: Economist

Companie: OMV Petrom

Cifra de afaceri in 2009: 3,2 mld. euro

De unde vine: A absolvit Facultatea de Relatii Internationale laASE, Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti si FinanteCorporatiste la London Business School. Conduce Petrom din2006.

Liliana Solomon (foto dr.)

Varsta: 45

Profesia de baza: Fizician

Companie: Vodafone Romania

Cifra de afaceri in 2009: 1,18 mld. euro

De unde vine: Este CEO al Vodafone din noiembrie 2005. A ocupatmai multe pozitii executive in Deutsche Telekom, T-Mobile si Cable& Wireless Plc. Are un doctorat in fizica si un MBA la INSEADFontainebleau Franta. Cititi mai mult pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO