Cine sunt cele mai puternice femei din business

Autor: Iuliana Roibu 09.03.2010

Cu o seara inainte de a veni la "Meet the CEO", un eveniment organizat de revista BUSINESS Magazin, Mariana Gheorghe sefa celei mai mari companii din Romania, Petrom, si-a dat seama ca va trebui sa faca o expunere a carierei sale, care implineste 30 de ani in 2010.

"Nu imi vine sa cred ca a trecut atat timp, e foarte ciudat cand spui cu voce tare ca ai o experienta de 30 de ani si ca nu mai esti o tanara speranta pentru business." Gheorghe vorbeste din prisma managerului cu o experienta complexa - care a inceput in industrie, in productia chimica, a continuat cu comert intern si international, apoi cu macroeconomie (fiind angajata la inceputul anilor '90 in Ministerul de Finante), iar de la mijlocul anilor '90 cu banking in cadrul BERD.

Iar daca in urma cu ceva ani se gandea ca la 50 de ani s-ar putea retrage din business ("in Vest, bancherii mai reduc din motoare la 50 de ani"), chiar in jurul acelei varste a fost recrutata de unul dintre clientii cu care lucra ca bancher BERD in acea vreme, OMV.

"Asa a inceput cea mai mare aventura din viata mea", spune cea care conduce deja de patru ani OMV Petrom.

"Imi place sa conduc mii de oameni"

"Mie imi place sa conduc mii de oameni." Liliana Solomon face simplu aceasta afirmatie, pe un ton foarte relaxat.

Motiveaza prin aceasta propozitie de ce nu ar intra niciodata in antreprenoriat - nici ca antreprenor, nici ca director de afacere start-up.

Experienta de pana acum a managerului care conduce afacerile Vodafone Romania, dar si faptul ca a reusit sa isi dea seama exact ce vrea de la cariera o fac pe Liliana Solomon sa aiba o directie clara: "Am fost intrebata de multe ori daca vreau sa intru in antreprenoriat si raspunsul meu a fost nu. M-am decis pentru «a blue-chip background» (o experienta profesionala in cadrul unei companii dintre cele mai mari la nivel mondial - n .red.), imi place atat de mult ce fac incat nu vad de ce as face altceva".

Cititi mai multe in Business Magazin care a aparut ieri pe piata

Mariana Gheorghe (foto st.)

Varsta: 54

Profesia de baza: Economist

Companie: OMV Petrom

Cifra de afaceri in 2009: 3,2 mld. euro

De unde vine: A absolvit Facultatea de Relatii Internationale la ASE, Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti si Finante Corporatiste la London Business School. Conduce Petrom din 2006.

Liliana Solomon (foto dr.)

Varsta: 45

Profesia de baza: Fizician

Companie: Vodafone Romania

Cifra de afaceri in 2009: 1,18 mld. euro

De unde vine: Este CEO al Vodafone din noiembrie 2005. A ocupat mai multe pozitii executive in Deutsche Telekom, T-Mobile si Cable & Wireless Plc. Are un doctorat in fizica si un MBA la INSEAD Fontainebleau Franta. Cititi mai mult pe www.businessmagazin.ro