Eveniment

Cine se ocupa de lucrările de reabilitare din preajma clădirii internatului prăbuşit: Lareno Fa, o companie din Harghita, cu afaceri de 7 mil. lei, abonată la contracte publice pentru renovarea şcolilor

Pe panoul de pe şantier, se arată că, la locul tragediei, se derulau lucrări de refacere a unui gard de împrejmuire şi porţi de acces, refacere a reţelelor din incintă şi amenajări exterioare pentru clădirea de internat.

Pe panoul de pe şantier, se arată că, la locul tragediei, se derulau lucrări de refacere a unui gard de împrejmuire şi porţi de acces, refacere a reţelelor din incintă şi amenajări exterioare pentru clădirea de internat.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.12.2023, 00:05 182

♦ Lareno Fa are şi contracte cu Parohia Romano-Catolică Sub Cetate, adică parohie care aparţine de Biserica Romano-Catolică, cea care deţine clădirea internatului prăbuşit luni ♦ Compania este deţinută de Laszlo Szilveszter Sandor şi are în total 72 de contracte de achiziţii publice.

O clădire şubredă, cu rol de internat, menită să-i găzduiască pe copiii care au plecat de acasă pentru a învăţa, a devenit mormânt pentru un elev de 17 ani, care nu a supravieţuit după ce unul dintre pereţii imobilului s-a prăbuşit pur şi simplu. O clădire veche de mai bine de un secol, lăsată să se degradeze fără ca cineva să-şi pună problema că ar putea deveni arma unei crime.

Luni după-amiază, pe 18 decembrie, un perete al clădirii internatului Liceului Tamaşi Aron din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit chiar după ce elevii terminaseră cursurile şi se întorseseră în camerele lor. Patru elevi – trei fete şi un băiat – au fost prinşi sub dărâmături, dar pentru liceanul de 17 ani a fost fatal, fiind găsit fără viaţă de câinii de căutare ai salvamontiştilor. Ceilalţi adolescenţi sunt în spital. „Şcoala noastră este una dintre cele mai vechi şi calitative instituţii (de învăţământ – n. red.) din Transilvania. A funcţionat iniţial ca liceu romano-catolic, iar astăzi este liceu teoretic, dar avem şi clase pentru elevii din învăţământul primar. Oferim un loc ca «acasă» pentru 120-130 de elevi în clădirea şcolii vechi”, se arată pe site-ul liceului, unde tocmai vechimea instituţiei este unul dintre elementele menite să atragă elevii. A fost însă şi cel care a atras, tragic, moartea unuia dintre elevi, după ce o treime din clădirea internatului s-a prăbuşit.„După renovarea clădirii principale şi a clădirii şcolii mici, a trebuit să fie pregătită reabilitarea internatului. Toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise pentru a se asigura că lucrările se vor desfăşura în siguranţă. O echipă de lucru bine pregătită din punct de vedere profesional desfăşura lucrările externe sub îndrumarea unor profesionişti cu experienţă”, transmit reprezentanţii liceului într-o declaraţie postată pe site-ul propriu. 

Clădirea care s-a prăbuşit a fost construită în anul 1910 şi era închiriată de primărie de la Biserica Romano-Catolică, proprietarul imobilului. Recent, în preajma clădirii au fost demarate lucrări de amenajare, care implicau o parte de drenare.

„Documentaţia tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire depusă la noi nu conţine nicio intervenţie propusă asupra clădirii internatului. Drept urmare, nu era nevoie de anexarea expertizei tehnice de rezistenţă mecanică şi stabilitate. Menţionăm faptul că, în data de 30.05.2023, s-a emis Certificatul de Urbanism nr. 346 având ca scop reabilitarea şi extinderea clădirii de internat a Liceului Tamaşi Aron, reconstruire anexă din curtea interioară, amenajări exterioare şi refacere împrejurimi, prin care am solicitat obţinerea AC (autorizaţiei de construcţie – n. red.) în prealabil, pentru executarea lucrărilor propuse, cu condiţia întocmirii unei expertize de rezistenţă mecanică şi stabilitate, pe baza căreia trebuie să fie întocmit proiectul de intervenţie. Însă, până în prezent, nu s-a depus nicio cerere pentru obţinerea AC pe baza certificatului nr. 346. Deci nu a fost autorizată nicio intervenţie asupra clădirii internatului”, au spus, la solicitarea ZF, reprezentanţii Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc.

De lucrările de reabilitare a clădirii se ocupa compania Lareno Fa, din judeţul Harghita, o firmă deţinută de Laszlo Szilveszter Sandor. Printre cele mai recente contracte de achiziţii publice ale companiei, disponibile pe platforma Termene.ro, se numără unul în valoare de 99,3 milioane de lei, încheiat pe 27 septembrie 2023, cu Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, pentru lucrări de reparaţii generale şi de renovare. Compania mai are contracte cu aceeaşi primărie şi din anii anteriori. Pe aceeaşi platformă, Termene.ro, mai figurează câteva contracte chiar cu Liceul Tamaşi Aron din Odorheiu Secuiesc, pentru diferite lucrări de pavare şi revopsire, unele încheiate chiar şi în 2019.

Mai mult, Lareno Fa are şi contracte cu Parohia Romano-Catolică Sub Cetate, adică parohie care aparţine de Biserica Romano-Catolică, cea care deţine clădirea internatului prăbuşit luni.

Lareno Fa, cu afaceri de 6,7 milioane de lei în 2022, profit de 427.000 de lei şi 43 de angajaţi, este funcţională din 2001 şi mai are la activ contracte cu Şcoala Generală nr. 1 Petofi Sandor din comuna Dealu, judeţul Harghita, pentru lucrări de revopsire, cu Liceul Tehnologic Eotvos Jozsef din Odorheiu Secuiesc, pentru lucrări de reparaţii generale şi de renovare, cu Liceul Marin Preda din Odorheiu Secuiesc pentru conducte de alimentare cu apă, cu Şcoala Gimnazială Xantus Janos din Miercurea Ciuc, pentru diverse lucrări de construcţii, şi altele. În total, este vorba despre 72 de contracte de achiziţii publice. Reprezentanţii companiei nu au răspuns pentru a oferi amănunte.

Pe panoul de pe şantier, se arată că, la locul tragediei, se derulau lucrări de refacere a unui gard de împrejmuire şi porţi de acces, refacere a reţelelor din incintă şi amenajări exterioare pentru clădirea de internat. Construcţia a început chiar în această lună şi trebuia să fie gata peste trei ani, în decembrie 2026.

De lucrările de proiectare s-a ocupat compania 4ZET Architects SRL, o firmă din Odorheiu Secuiesc, fondată în 2009, cu afaceri de 507.000 de lei în 2022, deţinută în mod egal de Kinga şi Zsolt Varday.

Marţi la ora prânzului, toţi reprezentanţii din conducerea Liceului Tamaşi Aron se aflau în şedinţă cu ministrul educaţiei, Ligia Deca, prezent la Odorheiu Secuiesc. Cursurile nu au fost suspendate, ci s-au derulat după programul normal, potrivit informaţiilor transmise telefonic.

„Clădirea care s-a prăbuşit aparţine Bisericii Romano-Catolice, care a dat-o spre închiriere liceului printr-un contract care se încheie anul viitor. Unitatea de învăţământ constă practic în trei corpuri de clădire, dintre care două au fost reabilitate, având risc seismic 3. Aceasta care s-a prăbuşit nu fusese însă evaluată. Se făceau lucrări de drenaj în zona clădirii”, a spus pentru ZF Cristinel Glodeanu, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Tot ceea ce ţine de condiţiile de cazare a elevilor, adaugă el, este gestionat de autorităţile locale, nu de inspectoratul şcolar, astfel că instituţia nu are o situaţie privind vechimea unităţilor de cazare care aparţin de şcoli şi licee. În judeţul Harghita funcţionează 38 de licee în total.

„Am cerut ca toate instituţiile de învăţământ care au cantine, internate să fie verificate, pentru a avea o situaţie a lor. Trebuie să găsim acum soluţii pentru cazarea elevilor începând cu următorul modul, inventariem locurile care există”, a mai spus Cristinel Glodeanu.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, care deţine clădirea prăbuşită, nu au putut fi contactaţi pentru a oferi informaţii suplimentare şi pentru a preciza dacă ştiau de starea imobilului şi de riscurile pe care le presupunea. Ziarul Financiar a transmis, de asemenea, întrebări şi către Prefectura Harghita.

„Instituţia Prefectului Judeţului Harghita nu a avut cunoştinţă despre eventuale probleme existente la structura de rezistenţă a acestui imobil. Nu ne-au fost semnalate şi nu avem cunoştinţă despre probleme semnalate în trecut privind acest imobil. (...) Instituţia Prefectului Judeţului Harghita a solicitat tuturor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Harghita efectuarea unei analize proprii la nivel local pentru identificarea măsurilor ce se iau la instituţiile de învăţământ aflate în administrare pe perioada efectuării lucrărilor de reparaţii, reabilitări, construcţii etc”, a răspuns prefectul Petres Sandor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO