Eveniment

România educată, un dezastru. Şcolile cad peste copii tocmai când în fruntea ţării sunt doi profesori: preşedintele României şi prima doamnă

Întrebările despre numărul de şcoli noi construite în ultimii ani şi despre şcolile pentru care autorităţile plătesc chirie adresate de ZF reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi ai Administraţiei Prezidenţiale au rămas fără răspuns până la închiderea ediţiei print.

România educată, un dezastru. Şcolile cad peste copii...

Autor: Ramona Cornea

20.12.2023, 00:07 820

Autorităţile pasează vina de la una la alta când vine vorba de starea în care se afla clădirea internatului care s-a prăbuşit luni seară şi ridică din umeri când sunt întrebate despre numărul de şcoli noi.

Clădirea internatului Liceului Tamaşi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit parţial, luni - patru elevi au fost prinşi sub dărâmături. „Norocul”, „soarta” sau cum conveniţi, este că elevii încă erau la cursuri, deci puţini au fost în camerele-internat când clădirea s-a prăbuşit. Unul dintre cei ce erau acolo, un adolescent de 17 ani, nu a mai putut fi salvat după ce a fost scos de sub dărâmături. Clădirea în care funcţiona internatul a fost construită în 1910, era închiriată de Primăria Odorheiului Secuiesc de la Arhiepiscopia Romano-Catolică (clădire ce-i fusese restituită), iar în curte începuseră, recent, lucrări pentru racordarea la reţeaua de canalizare pluvială.

Multe clădiri au fost retrocedate după 1989 şi nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor.  În cazul Odorheiu Secuiesc, clădirea a fost retrocedată, iar primăria plătea chirie Arhiepiscopiei, pentru că primăriile sunt obligate să întreţină, la nivel de infrastructură, învăţământul. Este treaba Justiţiei să spună cine trebuie să se îngrijească de clădire, dar, la prima vedere, Arhiepiscopia trebuie să depună prima mărturie.

Doar că, după prăbuşirea clădirii internatului, autorităţile se spală pe mâini de responsabilitate şi pasează vina de la una la alta: Ministerul Educaţiei spune că responsabilitatea este împărţită de autoritatea locală şi de proprietar, iar Primăria Odorheiu Secuiesc a spus că imobilul aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Potrivit reprezentanţilor primăriei, administraţia locală din Odorheiu Secuiesc plăteşte o chirie de 330.000 de lei pe an Arhiepiscopiei Romano-Catolice pentru clădirea în care funcţionau liceul şi internatul.


Întrebări fără răspuns

Ziarul Financiar către Administraţia Prezidenţială:

1. Câte şcoli noi s-au construit în cele două mandate ale preşedintelui Klaus Iohannis? 

2. La câte inaugurări de şcoli noi a participat preşedintele Klaus Iohannis în cele două mandate?

Ziarul Financiar către Ministerul Educaţiei:

1. Câte şcoli noi au fost inaugurate în ultimii zece ani?

2. Pentru câte şcoli plăteşte administraţia centrală/locală chirie? 


Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a fost la Odorheiu Secuiesc şi le-a spus jurnaliştilor prezenţi acolo că acea clădire care s-a prăbuşit nu era expertizată tehnic şi de aceea nu era încadrată în nicio categorie de risc seismic.

„Clădirile aparţin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia şi sunt închiriate către autoritatea publică locală. Asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranţă este partajată între proprietar şi cei care o administrează. Expertizarea clădirii nu a fost făcută, era sarcina celui care o deţinea”, a spus Deca.

Preşedintele Iohannis şi-a făcut un titlu de mândrie din susţinerea educaţiei.

Ziarul Financiar a trimis solicitări oficiale Administraţiei Prezidenţiale despre numărului de şcoli noi construite în timpul celor două mandate ale preşedintelui Klaus Iohannis şi despre numătul de şcoli noi pe care şeful statului le-a inaugutat.

ZF a trimis solicitări Ministerului Educaţiei referitoare la alocarea de fonduri pentru consolidarea clădirilor/renovări, evident şi pentru cele de la Ororheiu Secuiesc, -  dacă au fost fonduri alocate pentru internatul de acolo şi despre numărul de şcoli pentru care administraţia centrală sau locală plăteşte chirie.

Administraţia Prezidenţială nu a răspuns la solicitarea Ziarului Financiar până la închiderea ediţiei, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei ne-au transmis doar să urmărim declaraţiile ministrului şi comunicările oficiale ale instituţiei.

„Vă vom răspunde în limita responsabilităţilor ME şi în conformitate cu acestea”, au mai transmis aceştia.

Ziarul Financiar a mai scris în trecut despre infrastructura şcolară deficitară din România. În România ultimilor 30 ani s-au construit sub 400 şcoli. 82% dintre şcolile din România au nevoie urgentă de reparaţii, spuneau reprezentanţii Asociaţiei BookLand, un ONG din domeniul educaţiei. 3.500 de şcoli din România (din totalul de 6.300)  se încălzesc cu lemne şi sunt sub standardul de condiţii igienico-sanitare.

Pentru anul viitor, Ministerul Educaţiei are un buget de 62 mld. lei, mai mare cu 50% faţă de anul 2023, când a avut un buget de 41 mld. lei. Cea mai mare parte a fondurilor este pentru majorarea salariilor profesorilor.

Principalele informaţii din cazul prăbuşirii internatului din Odorheiu Secuiesc:

Liceul Tamási Áron a fost construit în perioada 1909-1910;

♦ Clădirea internatului a fost construită în 1910 şi aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice;

♦ Chiria: 330.000 lei pe an, plătită de Primăria Odorheiu Secuiesc;

♦ Liceul este coordonat de Inspectoratul Şcolar Judeţean;

♦ O companie privată a început lucrări pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO