Eveniment

Cine este celebrul general Florian Coldea, unul dintre protagoniştii celui mai mare scandal al SRI

Cine este celebrul general Florian Coldea, unul dintre...
12.01.2017, 18:42 9131

Decizia lui Hellvig de al suspenda din funcţie pe adjunctul său, general Florian Coldea până la finalizarea anchetei declanşată ca urmare a scandalului în care este implicat, constituie o surpriză de proporţii, având în vedere puterea pe care a construit-o Florian Coldea în ultimii ani.

Florian Coldea a intrat în prim-plan acum 10 ani, după eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. De atunci, cariera lui a cunoscut o ascensiune fulminantă, fiind susţinut de preşedintele Traian Băsescu.

În ultimul an al mandatului lui Băsescu, Coldea a întors armele, ajungând în acest moment chiar principalul duşman al fostului preşedinte.

Coldea este implicat în acest moment într-un scandal declanşat de Sebastian Ghiţă, fostul şef al Comisiei Parlamentare de Control a SRI. Ghiţă îi acuză pe Coldea şi pe Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, că fac jocurile în această ţară, în afara cadrului politic şi oficial.

General-locotenent Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005, potrivit site-ului SRI.

În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.

A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", cu teza intitulată "Managementul schimbării în serviciile de informaţii".

Florian Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate.

A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit în anul 1996.

Vorbeşte fluent limba engleză.

S-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova, judeţul Arad. Este căsătorit şi are un copil.

În perioada răpirii celor trei jurnalişti români în Irak (2005), numele lui Coldea a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operaţiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac.

Potrivit informaţiilor furnizate de presă, el s-a deplasat în timpul crizei la Ambasada României din Bagdad şi a supervizat transportul şi perioada de diebriefing la care au fost supuşi jurnaliştii români la vila SRI-ului.

De asemenea, a asistat şi la audierea jurnaliştilor de către comisia de anchetă irakiană condusă de generalul Raad şi locotenent-colonelul Moaed, deplasată la Bucureşti imediat după eliberare. 

După cum declara mai târziu, "într-adevăr, este adevărat, Serviciul Român de Informaţii a avut o implicare în ceea ce înseamnă operaţiunea de salvare. Pe un anumit segment de acţiune am reprezentat instituţia, ca specialist în cadrul SRI, mai precis, în cadrul Inspectoratului pentru prevenirea şi combaterea terorismului, iar cu privire la interferenţa acţiunii serviciilor, a SRI conform atribuţiilor noastre".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO