Eveniment

Cereri de reorganizare judiciara la Rafo Onesti

02.04.2004, 00:00 39



Ministerul Finantelor prin Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau a cerut Tribunalului Bacau deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si a falimentului la rafinaria Rafo Onesti. Tot la tribunalul Bacau au mai fost depuse alte doua solicitari de reorganizare judiciara din partea Rafo si a actionarului sau majoritar Balkan Petroleum.



Potrivit conducerii DGFP Bacau, societatea are datorii de 7.673 de miliarde lei, din care 7.200 de miliarde la bugetul statului, iar 437 de miliarde la asigurarile sociale.



"Aceasta cerere nu inseamna ca in mod automat Rafo isi va inceta activitatea si isi va lichida patrimoniul, ci va continua activitatea sub supraveghearea unui administrator judiciar pe baza unui plan de reorganizare", a declarat directorul DGFP Bacau, Petru Haineala, citat de Mediafax.



La randul sau, avocatul Teodor Cuzino a depus in numele celor doua companii pe care le reprezinta - Rafo si Balkan Petroleum - doua solicitari de reorganizare judiciara. Ambele societati au sustinut ca prin aprobarea acestor cereri se da posibilitatea rafinariei sa isi continue activitatea si sa-si achite datoriile catre stat si catre ceilalti parteneri de afaceri.



Cuzino a mai cerut ca DGFP Bacau sa specifice clar daca solicita reorganizarea judiciara sau falimentul pentru ca acestea sunt etape diferite, care se exclud. Avocatul a spus ca, daca in termen de cinci zile nu va primi o instiintare in acest sens, va contesta cererea DGFP Bacau.



Dupa demersul in justitie al actionarului majoritar al rafinariei, administratorul acesteia, V&V Trading Company, a anuntat ca va depune propriul plan de reorganizare si continuare a activitatii la Rafo. "Planul V&V Trading Company va prezenta in detaliu modalitatile concrete de lichidare a pasivului existent si va include o substantiala majorare de capital", au anuntat ieri reprezentantii companiei care administreaza rafinaria din octombrie 2003.



Consortiul format din Imperial Oil Bacau, firma detinuta de Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos a achizitionat, in octombrie 2001, pentru 7,48 milioane de dolari, pachetul de 59,96% din actiunile rafinariei Rafo Onesti. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia, pentru 11,5 milioane de dolari, a unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari.



Potrivit ultimului bilant contabil transmis Finantelor, la sfarsitul lui 2002, Rafo inregistra pierderi nete de 1.455 miliarde lei, in timp ce datoriile totale se ridicau la 9.946 miliarde lei. In luna octombrie a anului trecut, actionariatul rafinariei din Onesti s-a modificat: compania Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal al societatii, in urma preluarii de la firma portugheza Canyon Servicos a unui pachet de 48,91% din actiunile Rafo.



Compania Balkan Petroleum a anuntat ca va prezenta la jumatate lunii martie programele proprii de investitii si dezvoltare a zonei industriale de rafinare si petrochimie Onesti, lucru care nu s-a intamplat.



Implicarea unei societati din Marea Britanie in aceasta afacere a atras atentia presei engleze. Astfel, The Independent avanseaza ideea potrivit careia Balkan Petroleum este efectiv controlata de doi oameni de afaceri romani controversati: Vasile Frank Timis - in trecut condamnat pentru trafic cu heroina, si Ovidiu Tender, implicat intr-un scandal legat activitati de spalare de bani. Avandu-si sediul intr-un apartament din Chesham, Buckinghamshire, Balkan Petroleum are doi directori, nu are actionari si se pare nici birouri, un numar de telefon sau oficiali care ar putea raspunde intrebarilor presei", scria The Independent.



In presa centrala romaneasca au aparut zilele trecute informatii potrivit carora compania VGB, actionar al Balkan Petroleum, este controlata de fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru. Potrivit informatiilor publicate, sora fostului deputat, Mihaela Ene, se numara printre actionarii VGB. In plus, omul de afaceri Ovidiu Tender ar fi asociat in cadrul firmei Top Oil din Bucuresti cu firma VGB Invest. Toate aceste informatii au fost infirmate de omul de afaceri Corneliu Iacobov, in cadrul unei emisiuni televizate.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO