Eveniment

Cel mai prost semnal: investitiile straine s-au prabusit in noiembrie cu 84%

17.01.2010, 23:16 19

Scaderea din perioada ianuarie-octombrie a fost mai temperata,de 53%, pana la un nivel de 3,72 mld. euro. Datele provizorii de laRegistrul Comertului arata ca in noiembrie s-au investit 150 mil.euro in firmele din Romania.
In lunile de inceput de an, valoarea lunara a investitiilor urca lapeste 500 de milioane de euro, astfel ca analistii estimau un soldde 4,5 mld. euro investitii straine directe pentru finalul acestuian, la jumatate fata de nivelul anului 2008. Acest nivel nu vaputea fi atins decat daca in decembrie valoarea investitiilor afost de 800 mil. euro, ceea ce este putin probabil.
"Reducerea volumului de investitii straine directe este semnalulcel mai clar al crizei care a cuprins economia Romaniei. Pentruanul 2010, este optimista mentinerea aceluiasi nivel ca in 2009",apreciaza academicianul Lucian-Liviu Albu.
Investitiile au acoperit in schimb in proportie de 82% deficitul decont curent (iesirile nete de valuta din economie), care s-aajustat puternic anul trecut, pana la un sold de 4,7 mld. euro lasfarsitul lunii noiembrie, de la 15,3 mld. euro in perioadasimilara a anului precedent. De la cei care lucreaza in strainatateau venit 6,8 mld. euro in primele 11 luni din 2009, fata de 10 mld.euro cati au venit in aceeasi perioada din 2009.
Practic, Romania a pierdut peste trei miliarde de euro in 2009 dinreducerea remiterilor din strainatate. Multi romani care lucrau inItalia, Spania si alte tari din Vest au ramas fara loc demunca.
Datoria externa pe termen mediu si lung, care detine aproape 81%din total, a ajuns la 63,4 miliarde de euro la sfarsitul luinoiembrie, in crestere cu 23% fata de finele anuluiprecedent.
Majorarea datoriei externe a fost determinata in principal defondurile de 5,6 miliarde de euro atrase de Romania din imprumutulde la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO