Eveniment

Ce conţine Legea Prevenţiei, care dă posibilitatea companiilor să îşi îndrepte greşelile fiscale înainte ca Fiscul să îi amendeze sau să le facă dosare

Ce conţine Legea Prevenţiei, care dă posibilitatea...

Autor: Iulian Anghel

31.03.2017, 00:04 1446

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a pus ieri în dezbatere publică proiectul legii prevenţiei, care, după este enunţat în chiar primul articol, urmăreşte să prevină săvârşirea de contravenţii de către persoanele sau sau companiile care desfăşoară activitate economică, precum şi săvârşirea de contravenţii de către instituţiile publice şi instituţiile publice locale.

Proiectul a fost unul dintre punctele-cheie ale campaniei elec­torale a partidului de guver­nământ, care spune că arată, astfel, interes solid pentru mediul de afaceri, nu doar pentru cauzele sociale.

Legea are doar 12 articole, dar reglementează 333 de contravenţii cuprinse astăzi în peste 140 acte normative (legi, ordonanţe, norme) elaborate din 1990 încoace. Lista celor 333 de contravenţii este cuprinsă în anexa 1 a legii.

Potrivit proiectului, în cazul săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în anexa 1, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni complementare.

Planul de remediere are şi el limite de aplicare: se întocmeşte în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală; se mai întocmeşte, dacă contravenţia nu este continuă sau în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situaţia de a constata şi sancţiona aceeaşi faptă.

Proiectul mai prevede că, în termen de maximum cinci zile lucră­toare de la data expirării termenului de remediere, agentul constatator are obligaţia să reia controlul şi să completeze partea doua a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contra­venţiei şi, dacă este cazul, registrul unic de control, cu menţiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse.

Dacă, cu ocazia reluării con­trolului, se constată că contravenientul nu a îndeplinit măsurile de remediere stabilite în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de consta­tare şi sancţionare a contravenţiei, prin care agentul constatator/organul sau persoana competentă aplică sancţiu­nea/sancţiu­nile contraven­ţionale, altele decât cea cu avertisment.

Sancţiunea cu avertisment se aplică o singură dată. În cazul în care, după ce a beneficiat de avertisment, contravenientul repetă aceeaşi contra­venţie în termen de 3 ani, sunt direct aplicabile prevederile privind consta­tarea şi sancţionarea contravenţiilor.

iulian.anghel@zf.ro

 

Principalele prevederi

♦ Lege prevenţiei reglementează 333 de contravenţii.

♦ În cazul săvârşirii uneia dintre cele 333 de contravenţii cuprinse în anexa 1 a legii, „agentul constatator” încheie un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, dar aplică sancţiunea avertismentului, la care anexează un plan de remediere.

♦ Nu se dau avertismente pentru orice infracţiune aflată la prima abatere: pentru a beneficia de clemenţă contravenientul trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile legale, iar contravenţia nu trebuie să fie continuă.

♦ Controlul se reia după expirarea termenului de remediere acordat: dacă contravenientul nu a îndeplinit măsurile de remediere, se aplică sancţiunile legale (altele decât avertismentul).

♦ Sancţiunea cu avertisment se aplică o singură dată.

♦ În cazul în care, după ce a beneficiat de măsurile de sancţionare cu avertisment, contravenientul repetă contravenţia în termen de 3 ani, sunt direct aplicabile prevederile privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor.

Vedeţi AICI proiectul integral de lege

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO