Politică

Legea Prevenţiei, lansată în dezbatere publică. Ministrul Alexandru Petrescu: Este un prim pas în emanciparea actului de control

Legea Prevenţiei, lansată în dezbatere publică....

Autor: Corina Zamfir

30.03.2017, 17:13 294

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a lansat în dezbatere publică proiectul Legii Prevenţiei, care se bazează pe doi piloni: necesitatea unei bune informări a agenţilor economici şi crearea cadrului optim de informare a acestora prin mai multe instrumente şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, se arată într-un comunicat al Ministerului.

”Am lansat astăzi în dezbatere publică proiectul Legii Prevenţiei, după câteva săptămâni de discuţii ample, intense şi constructive cu specialişti din toate ministerele care au în subordine organisme de control, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai celor mai importante asociaţii patronale şi sindicale, cu asociaţia municipiilor din România”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

“Astfel, intrăm în etapa consultării extinse a prevederilor acestei legi, precum şi a listei contravenţiilor incluse în Anexa 1. Legea Prevenţiei este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri şi a administraţiei publice”, adaugă el.

Ministrul Alexandru Petrescu a mai precizat în cadrul şedinţei de Guvern de joi că vor fi 33 de contravenţii care vor intra sub incidenţa prevenţiei.

”Cel mai important instrument este un portal unic, care va conţine toate elementele referitoare la toate drepturile şi obligaţiile legale pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control şi invers. Este de notorietate că 90-95% din firmele din România sunt companii cu până în nouă angajaţi. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricţii. Am considerat că ar fi foarte benefic să reuşim să introducem şi o componentă de prevenţie referitoare la administraţia publică. Nu putem decupla, nu putem decupa mediul de afaceri de administraţia publică de stat, fiindcă interacţiunea dintre mediul de afaceri, mediul privat şi mediul de stat este una continuă", a adăugat el în cadrul şedinţei.

"Ne dorim o prevenţie a tot ceea ce înseamnă identificarea contravenţiilor pe tot spectrul de afaceri. Un al doilea pilon este identificare zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancţiunii contravenţionale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere care cuprinde un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere. La finalul planului de control, organul de control revine şi dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate este sancţionat potrivit legii în vigoare”, a mai spus Alexandru Petrescu.

Proiectul poate fi studiat pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO