Eveniment

Cât de pregătite sunt băncile să vândă titluri de stat destinate populaţiei

Cât de pregătite sunt băncile să vândă titluri de...

Autor: Bianca Dorobanţu

11.07.2016, 00:04 1774

Băncile din România selectate de Ministerul Finanţelor Publice pentru a in­termedia şi vinde titluri de stat arfirmă că sunt pregătite pentru a pune la dispoziţia populaţiei achiziţio­na­rea acestora, începând cu data de 11 iulie 2016.

„Reţeaua BRD este pregătită, pro­cedurile sunt puse la punct, pro­ce­sul de sub­scriere pentru un investitor stan­dard durează apro­ximativ cinci mi­nute“, spune Claudiu Cercel, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua bancă de pe piaţa locală.

Ministerul Finanţelor a decis anul acesta ca din consorţiul băncilor care vând titluri de stat să facă parte BRD-SocGen, BCR, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania.

„Deja am primit cinci solicitări de la oameni care au venit în sucursală pentru a se interesa de titlurile de stat“, spune un reprezentant al Băncii Tran­sil­vania. Valoarea emisiunii este de 100  milioane lei, iar preţul unui titlu este de 100 de lei. Românii care vor dori să învestească în titlurile de stat se vor putea adresa celor patru bănci şi vor putea achiziţiona titluri de stat fără niciun comision. Cumpără­torii îşi pot des­chide un cont bancar, pot oferi da­tele contului bancar per­sonal sau pot subscrie cu numerar. Do­bânda anuală este de 2,15%, cu scadenţă în 2018. După emitere, titlu­rile de stat vor fi tranzacţionate pe BVB, unde vor putea fi vândute de cei care le subscriu.

După o pauză de zece ani, anul trecut Ministerul Finanţelor a reluat emisiunile titlurilor de stat pentru populaţie, însă subscrierile au fost reduse din cauza valorii nominale mari a titlului de stat, de 1.000 de lei. În 2015, titlurile de stat pentru populaţie s-au subscris în proporţie de 65% (65 mil. lei), statul oferind  titluri în valoare totală de 100 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO