Bănci și Asigurări

Randamentele la titluri de stat au urcat în iunie la scadenţele medii, de 3-5 ani. Impactul Brexitului a fost resimţit în ultima săptămână din iunie

Randamentele la titluri de stat au urcat în iunie la...

Autor: Claudia Medrega

05.07.2016, 00:02 284

Randamentele medii la titluri de stat s-au menţinut în luna iunie sub nivelul de 1% la scadenţele mai mici de un an, staţionând faţă de luna mai, în timp ce în cazul maturităţilor de 3-5 ani au crescut.

Analiştii au anticipat posibilitatea creşterii randamentelor având în vedere că s-a materializat riscul extern privind ieşirea Marii Britanii din UE, referendumul având loc cu o săptămână înainte de finele lunii iunie.

În cazul certificatelor de trezorerie cu scadenţa la şase luni, randamentele medii erau la finele lunii iunie la nivelul de 0,45%, la fel ca în perioada februarie -mai. Randamentele s-au înjumătăţit faţă de nivelul de la finele lui 2015 şi au coborât încă din prima lună a anului sub 0,5%.

Tendinţa de scădere a fost vizibilă în primele luni ale anului şi pentru titlurile pe un an, randamentul mediu coborând sub 1% şi staţionând la finele lunii iunie din 2016 la 0,7%.

La obligaţiunile cu maturitatea de trei ani, randamentul mediu a alunecat în acest an sub 2%, iar în luna iunie a ajuns la 1,9% faţă de 1,81% în luna mai. Pentru licitaţiile cu titluri cu scadenţa de cinci ani, randamentul scăzuse încă din a doua parte a anului trecut sub 3% şi a rămas în primul semestru sub această valoare.  Însă în iunie a dat semne de creştere faţă de luna mai, urcând la 2,73%.

La scadenţa de 10 ani, Ministerul Finanţelor a reuşit să se împrumute în luna iunie la 3,5%, un cost mai scăzut decât în luna mai, randamentul mediu fiind în scădere faţă de cel de la finalul anului trecut şi din prima lună a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO