Eveniment

Care e adevarul despre banii din Fondul de Dezvoltare?

Care e adevarul despre banii din Fondul de Dezvoltare?

Fostul ministru liberal de finante Varujan Vosganian spune va accepta "orice discutie" cu seful statului sau cu trimisii acestuia, pentru a explica cum a gestionat cheltuirea banilor publici in timpul mandatului sau

26.07.2009, 19:38 36

Fostul ministru de finante Varujan Vosganian sustine ca sumele din Fondul de Dezvoltare, provenite din privatizarea BCR, pot fi folosite pentru investitii si ca este dispus sa discute cu seful statului sau cu orice comisie parlamentara despre cum a gestionat banii publici.

Reactia vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca este surprinzator ca Parlamentul nu ancheteaza risipirea celor

3,2 miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare rezultat din privatizarea BCR, criticand faptul ca bugetul statului ar fi stat altfel daca acesti bani "ar fi fost dati altfel, si nu fara forme legale".

"Vreau sa va spun, domnule Traian Basescu: Noi am avut multe intalniri in ultima vreme, din pacate nu am avut si intalniri directe, cum s-ar fi cuvenit, intre un presedinte al Romaniei si un ministru al economiei si finantelor, dar eu va propun acum un lucru pentru a lamuri opinia publica si a arata exact daca acesti bani au fost risipiti sau nu. Dati-mi mie doua saptamani conducerea Ministerului de Finante, impreuna cu echipa mea, dati-mi si lista de proiecte de 3 miliarde de euro si va asigur ca va finantez din Fondul National de Dezvoltare toate aceste proiecte", a ironizat Vosganian.

 

Greu sa treci neobservat de UE

Fostul ministru de finante a mentionat ca daca Basescu doreste sa stie cum va face acest lucru, el va accepta "orice discutie" cu seful statului sau cu trimisii acestuia, liberalul mentionand ca un guvern aflat sub vizorul institutiilor abilitate nu putea cheltui ilegal 3 miliarde de euro din acel Fond.

"Se sugereaza asadar in declaratia presedintelui si a primului-ministru ca acesti bani au fost risipiti cand ei puteau fi utilizati pentru investitii. Un guvern care era sub vizorul tuturor institutiilor abilitate, care ne priveau cu ochi de albina, pentru fiecare lucru pe care l-am facut, in situatia in care am fi facut acte ilegale cu 3 miliarde de euro va puteati imagina ca era cel mai tentant mod de a discredita guvernarea liberala", a spus Vosganian.

 

Mai grava e criza decat risipa

Liderul PNL a mentionat ca banii din Fondul National de Dezvoltare exista pentru investitii "in aceleasi conditii in care au existat si pentru guvernarea Tariceanu", explicand ca liberalii au utilizat banii din buget, iar Guvernul PSD-PDL din cele 10 miliarde de euro alocati in bugetul anului 2009 nu au utilizat nicio cincime.

Surse din piata afirma ca au fost multe discutii privind faptul ca fostul ministru de finante "a cam comis-o cheltuind banii din privatizarea BCR, dar acum faptul e consumat oricum".

Vosganian a tinut sa i se adreseze si premierului Boc, pe care l-a prevenit ca este pregatit sa vina in fata unei comisii de ancheta pentru a raspunde cu privire la modul in care Guvernul Tariceanu a cheltuit banii publici.

"Va previn ca orice comisie va cerceta modul in care guvernarea liberala a utilizat sumele bugetare in anul 2008 va fi pusa in situatia penibila pentru dumneavoastra de a constata ca orice comparatie cu anul 2009 este in dezavantajul dumneavoastra. Guvernul care ar trebui anchetat de fapt pentru cresterea necontrolata a datoriei publice, pentru periclitarea indeplinirii responsabilitatilor fundamentale ale statului sunteti dumneavoastra si Guvernul dumneavoastra, iar nu guvernarea liberala", i-a transmis Vosganian lui Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO