Eveniment

Cancelarul german Olaf Scholz, la Bucureşti într-o vizită surpriză

Cancelarul german Olaf Scholz, la Bucureşti într-o...

Autor: Iulian Anghel

04.04.2023, 00:07 1172

Cancelarul german Olaf Scholz a fost ieri la Bucureşti într-o vizită anunţată cu doar câteva zile înainte. La Bucureşti a fost invitată şi Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova – a fost o întâlnire în trei, într-un format cu totul nou.

Germania este cel mai important partener comercial al României: 20% din exporturile ţării merg în Germania, dar acum nu această relaţie economică bună (investiţiile germane în România au fost de 12,5 miliarde de euro la nivelul anului 2021) este scoasă în evidenţă, ci războiul din Ucraina.

Compania germană Rheinmetall, unul dintre cei mai mari fabricanţi de arme din lume, a anunţat, cu o zi înainte de vizita cancelarului federal la Bucureşti că va deschide o fabrică la Satu Mare, unde vor fi reparate tancurile şi  obuzierele primite de Ucraina pentru a face faţă războiului cu Rusia. Şi este semnificativă invitarea la discuţii a preşedintei Republicii Moldova Maia Sandu.

Pentru că, dacă România are sprijinul NATO, dacă ar fi atacată, Moldova, care are o armată de doar câteva mii de oameni, nu are pe nimeni să o sprijine în cazul unui atac al ruşilor. România nu spune cu ce sprijină militar Ucraina, dar Germania trimite Ucrainei temutele tancuri Leopard.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO