Eveniment

Investiţii germane în România 12,5 mld. euro în 2021. Exporturi româneşti în Germania 18,2 mld. euro în anul 2022. Importuri germane în România 22,4 mld. euro în anul 2022.

Cancelarul german Olaf Scholz, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu şi preşedintele României, Klaus Iohannis

Cancelarul german Olaf Scholz, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu şi preşedintele României, Klaus Iohannis

Autor: Iulian Anghel

04.04.2023, 08:10 814

Cancelarul german Olaf Scholz a fost ieri la Bucureşti într-o vizită anunţată cu doar câteva zile înainte ♦ Compania germană Rheinmetall, unul din cei mai mari fabricanţi de arme din lume, a anunţat, cu o zi înainte de vizita cancelarului federal la Bucureşti că va deschide o fabrică la Satu Mare, unde vor fi reparate tancurile şi  obuzierele primite de Ucraina pentru a face faţă războiului cu Rusia.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost luni la Bucureşti într-o vizită anunţată doar cu câteva zile înainte. După întâlnirile de protocol cu preşedintele Klaus Iohannis (la Cotroceni) şi apoi cu premierul Nicolae Ciucă (la Palatul Victoriei), a urmat o a doua întâlnire la Cotroceni la care au participat preşedintele României, cancelarul Germaniei şi preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Germania este, de departe, cel mai important partener comercial al României (20% din exporturile ţării merg în Germania) şi are investiţii aici de 12,5 miliarde de euro, la nivelul lui 2021.

Vizita cancelarului, chiar dacă scurtă, este semnificativă, având în vedere războiul de la graniţa României. Şi este semnificativă invitarea la discuţii a preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Pentru că, dacă România are sprijinul NATO, dacă ar fi atacată, Moldova, care are o armată de doar câteva mii de oameni, nu are pe nimeni să o sprijine, în cazul unui atac al ruşilor.

România nu spune cu ce sprijină, militar, Ucraina, iar ministrul român de externe Bogdan Aurescu s-a umplut de ridicol săptămâna trecută când, într-un interviu la BBC, când, practic, nu a răspuns la nicio întrebare legată de sprijinul României pentru Ucraina în vreme ce toate celelalte ţări europene şi toate democraţiile ce susţin Kievul anunţă făţiş sprijinul lor militar de zeci de miliarde de dolari. Totuşi, România ar trebui să aibă curajul să spună cum sprijină Ucraina pentru că de sprijinit o sprijină, poate nu cu tancuri dar, dacă nu ar sprijini-o, nu ar fi fost menţionată de Rusia între ţările care furnizează ajutor Ucrainei şi nu ar fi primit mulţumiri din partea Ucrainei.

Cu o zi înainte de vizita cancelarului federal la Bucureşti, compania germană Rheinmetall, unul din cei mai mari fabricanţi de arme din lume, a anunţat că va deschide o fabrică la Satu Mare, unde vor fi reparate tancurile/obuzierele date Ucrainei pentru războiul cu Rusia – pentru că Germania furnizează Ucrainei formidabilele tancuri Leopard. Fabrica este aproape gata, dar public nu s-a ştiut până la anunţul Rheinmetall.

 

Cel mai important partener comercial

Germania este cel mai important partener comercial al României, arată datele INS. În 2022, 19,8% din exporturile României au mers în Germania iar 17,8% din importuri au venit din această ţară. Deşi, în procente, exportăm mai mult decât importăm, nominal suntem pe deficit pentru că exporturile lor sunt mai scumpe decât exporturile noastre: am importat bunuri din Germania de 22,4 miliarde de euro anul trecut şi am exportat bunuri de 18,2 miliarde de euro, consemnând, aşadar, un deficit de 4,2 miliarde de euro.

În privinţa investiţiilor străine în România, statisticile BNR arată că Germania este pe locul doi, după Olanda – 22,1 mld. euro Olanda şi 12,5 mld. euro Germania – date pentru 2021. Doar că Olanda este o economie de 800 de miliarde de euro, iar Germania o economie de 3.500 de miliarde de euro şi este greu de crezut că ar putea investi Olanda aici mai mult decât o poate face Germania. Explicaţia este că multe companii care activează pe piaţa locală sunt înregistrate în Olanda. Vodafone, companie britanică, are sediul fiscal în Olanda la fel şi Rompetrol pentru că Olanda are un regim fiscal mai blând, dacă nu e chiar un paradis fiscal. Aşa că Germania este, probabil, şi cel mai mare investitor străin în România, dacă lăsăm la o parte investiţiile “olandeze” care nu sunt chiar atât de olandeze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO