Eveniment

Budapesta îl acuză pe Orban că a împins oraşul în pragul falimentului. Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a declarat că biroul său va înceta să mai plătească taxe către Ministerul de Finanţe al ţării, în încercarea de a continua să furnizeze servicii, inclusiv transportul public şi salariile celor 27.000 de angajaţi ai oraşului

Budapesta îl acuză pe Orban că a împins oraşul în...

Autor: Ştefan Stan

20.04.2023, 09:18 532

Capitala Ungariei, Budapesta, a adoptat un "pachet de reduceri pentru supravieţuire" pentru a evita falimentul, în timp ce primarul oraşului, condus de opoziţie, a acuzat guvernul premierului Viktor Orban că a redus veniturile pentru a obţine avantaje politice, scrie Bloomberg. 

În cea mai recentă confruntare dintre guvernul naţionalist al lui Orban şi oraşele conduse de opoziţia fracturată din Ungaria, primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a declarat că biroul său va înceta să mai plătească taxe către Ministerul de Finanţe al ţării, în încercarea de a continua să furnizeze servicii, inclusiv transportul public şi salariile celor 27.000 de angajaţi ai oraşului.

Decizia a fost luată ca urmare a politicilor lui Orban, printre care se numără restricţionarea capacităţii de împrumut a Budapestei şi majorarea contribuţiei sale la bugetul naţional la 58 de miliarde de forinţi (168 milioane de dolari) în acest an. De asemenea, el a privat municipalităţile de venituri cruciale din surse precum taxele impuse întreprinderilor locale.

"Am reuşit să depăşim cu succes crize care nu au fost cauzate de politica internă", a declarat primarul metropolei de 1,8 milioane de locuitori, citând greutăţile cauzate de pandemie şi de criza preţurilor la energie. "Guvernul ungar s-a dedicat în mod vizibil unei politici ostile Budapestei".

Partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a obţinut câştiguri majore în alegerile parlamentare de anul trecut, despre care criticii săi spun că a fost ajutat de sângerarea oraşelor conduse de opoziţie de venituri. De atunci, premierul a direcţionat sprijinul statului - adesea finanţat din fondurile de ajutor pentru dezvoltare ale Uniunii Europene - către centrele controlate de partidul său, în timp ce nu a făcut acelaşi lucru pentru Budapesta şi alte câteva oraşe mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO