Budapesta îl acuză pe Orban că a împins oraşul în pragul falimentului. Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a declarat că biroul său va înceta să mai plătească taxe către Ministerul de Finanţe al ţării, în încercarea de a continua să furnizeze servicii, inclusiv transportul public şi salariile celor 27.000 de angajaţi ai oraşului

Autor: Ştefan Stan 20.04.2023

Capitala Ungariei, Budapesta, a adoptat un "pachet de reduceri pentru supravieţuire" pentru a evita falimentul, în timp ce primarul oraşului, condus de opoziţie, a acuzat guvernul premierului Viktor Orban că a redus veniturile pentru a obţine avantaje politice, scrie Bloomberg. 

În cea mai recentă confruntare dintre guvernul naţionalist al lui Orban şi oraşele conduse de opoziţia fracturată din Ungaria, primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a declarat că biroul său va înceta să mai plătească taxe către Ministerul de Finanţe al ţării, în încercarea de a continua să furnizeze servicii, inclusiv transportul public şi salariile celor 27.000 de angajaţi ai oraşului.

Decizia a fost luată ca urmare a politicilor lui Orban, printre care se numără restricţionarea capacităţii de împrumut a Budapestei şi majorarea contribuţiei sale la bugetul naţional la 58 de miliarde de forinţi (168 milioane de dolari) în acest an. De asemenea, el a privat municipalităţile de venituri cruciale din surse precum taxele impuse întreprinderilor locale.

"Am reuşit să depăşim cu succes crize care nu au fost cauzate de politica internă", a declarat primarul metropolei de 1,8 milioane de locuitori, citând greutăţile cauzate de pandemie şi de criza preţurilor la energie. "Guvernul ungar s-a dedicat în mod vizibil unei politici ostile Budapestei".

Partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a obţinut câştiguri majore în alegerile parlamentare de anul trecut, despre care criticii săi spun că a fost ajutat de sângerarea oraşelor conduse de opoziţie de venituri. De atunci, premierul a direcţionat sprijinul statului - adesea finanţat din fondurile de ajutor pentru dezvoltare ale Uniunii Europene - către centrele controlate de partidul său, în timp ce nu a făcut acelaşi lucru pentru Budapesta şi alte câteva oraşe mari.