Eveniment

BM a sugerat head hunteri pentru selecţia managerilor la companiile de stat

BM a sugerat head hunteri pentru selecţia managerilor la companiile de stat

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România

Autor: Carol Dan

24.05.2011, 23:45 690

Banca Mondială a sugerat autorităţilor să angajeze firme de headhunting, care să stabilească liste cu potenţiale persoane pentrufuncţii de conducere pe criterii profesionale, iar primele companiidin sectorul energetic deţinute de stat vor avea management privatpână la finele anului.

"Banca Mondială a sugerat un mod de abordare, o soluţie princare să angajăm companii de hunting care, pe baza unor criteriiprofesionale clare, să furnizeze liste cu persoane indicate pentrua face parte din consiliile de administraţie. În urma interviurilorcu reprezentanţii statului, se pot stabili cinci sau şaptereprezentanţi în consiliile de adminis­traţie ale compa­niilor destat", a declarat marţi Alexandru Săn­dulescu, şeful Direcţiei deenergie din Ministerul Economiei.

El a adăugat că pe cri­te­riile stabilite de firmele de headhunting pot fi aleşi directorii generali, care pot fi specialiştifie din compania respectivă, fie din exterior.

De ase­me­nea, după numirea mana­gementului privat, compa­niilevor elabora propriile pro­grame de eficientizare.

"Nu există termene clare, o dată la care companiile de stat săaibă management privat, dar primele companii vor avea un astfel demanagement până la sfârşitul acestui an. Se va începe cu o companiefoarte bună şi cu una foarte proastă", a adăugat Săndulescu.

Ministrul economiei Ion Ariton a declarat în urmă cu patru zilecă două dintre companiile din portofoliul instituţiei, unaprofitabilă şi cealaltă pe pierdere, vor avea management privatpână în luna iulie.

Ariton spunea la acea dată că nu a fost stabilită modalitateaprin care se va realiza acest demers, dar Ministerul Economiei arediscuţii cu BM privind acest aspect.

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks declara în urmă cu douăsăptămâni că un număr de 30-40 de companii cu capital de stat, celemai mari, vor avea management privat, iar Guvernul va angaja ofirmă independentă de resurse umane, cunoscută pe planinternaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună apersonalului.

Preşedintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni căîmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţile de stateste prioritatea zero a anului 2011 şi că, în cel mai scurt timp,acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportăriibilanţului la Ministerul Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO