BM a sugerat head hunteri pentru selecţia managerilor la companiile de stat

Autor: Carol Dan 24.05.2011

Banca Mondială a sugerat autorităţilor să angajeze firme de head hunting, care să stabilească liste cu potenţiale persoane pentru funcţii de conducere pe criterii profesionale, iar primele companii din sectorul energetic deţinute de stat vor avea management privat până la finele anului.

"Banca Mondială a sugerat un mod de abordare, o soluţie prin care să angajăm companii de hunting care, pe baza unor criterii profesionale clare, să furnizeze liste cu persoane indicate pentru a face parte din consiliile de administraţie. În urma interviurilor cu reprezentanţii statului, se pot stabili cinci sau şapte reprezentanţi în consiliile de adminis­traţie ale compa­niilor de stat", a declarat marţi Alexandru Săn­dulescu, şeful Direcţiei de energie din Ministerul Economiei.

El a adăugat că pe cri­te­riile stabilite de firmele de head hunting pot fi aleşi directorii generali, care pot fi specialişti fie din compania respectivă, fie din exterior.

De ase­me­nea, după numirea mana­gementului privat, compa­niile vor elabora propriile pro­grame de eficientizare.

"Nu există termene clare, o dată la care companiile de stat să aibă management privat, dar primele companii vor avea un astfel de management până la sfârşitul acestui an. Se va începe cu o companie foarte bună şi cu una foarte proastă", a adăugat Săndulescu.

Ministrul economiei Ion Ariton a declarat în urmă cu patru zile că două dintre companiile din portofoliul instituţiei, una profitabilă şi cealaltă pe pierdere, vor avea management privat până în luna iulie.

Ariton spunea la acea dată că nu a fost stabilită modalitatea prin care se va realiza acest demers, dar Ministerul Economiei are discuţii cu BM privind acest aspect.

Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks declara în urmă cu două săptămâni că un număr de 30-40 de companii cu capital de stat, cele mai mari, vor avea management privat, iar Guvernul va angaja o firmă independentă de resurse umane, cunoscută pe plan internaţional, care să asigure o selecţie cât mai bună a personalului.

Preşedintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni că îmbunătăţirea managementului în regiile şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011 şi că, în cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportării bilanţului la Ministerul Finanţelor.