Eveniment

Bloomberg scrie despre scandalul Ponta: “Un premier, un Mitsubishi de 300 de cai putere şi 46.000 de dolari”

Bloomberg scrie despre scandalul Ponta: “Un premier, un...

Autor: Greta Bogdan

15.06.2015, 15:43 1927

Premierului Victor Ponta îi plac maşinile rapide. Preferata sa, un Mitsubishi Lancer de 300 de cai putere, ar putea pune frână carierei sale politice, scrie Bloomberg.

“Asta nu e o maşină, e o jucărie”, a spus premierul unei reporteriţe în iunie 2009, în timpul unei demonstraţii cu bolidul. “Este pentru băieţii mari care cheltuie mulţi bani pe jucării”, a adăugat el. Procurorii susţin că firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului autoturismul Mitsubishi Lancer Evo 10, "la solicitarea expresă" a acestuia. Maşina ar costa de nouă 40-50.000 de euro standard, fără alte modificări. 

După ce Victor Ponta a devenit prim-ministru, partenerul său a fost numit în mai multe funcţii guvernamentale, numiri ce sunt investigate în momentul de faţă de către procurori.

Scandalul a reprezentat o mare provocare în Parlament pentru premierul Victor Ponta săptămâna trecută. Investigarea va mai dura însă, subiectul anchetei zguduind puternic ţara europeană cu cea mai mare creştere economică, dar şi cu un scut antirachetă NATO, informează Bloomberg.

Ponta este anchetat de către DNA, instituţia care a dus la condamnarea a peste 1.150 de români anul trecut.

În condiţiile în care ne bucurăm de creştere economică, concentrarea pe acţiuni de acum opt ani afectează progresul României şi aduce beneficii ţărilor precum Rusia, care caută o regiune instabilă, a spus premierul.

Prejudicii de imagine

“Categoric, este afectată reputaţia României”, a declarant premierul joi, într-un interviu, cu o zi înainte de a primi votul de încredere în Parlament. “România a luat cele mai multe măsuri împotriva corupţiei şi va continua să facă asta”.

Printre cei vizaţi de lupta anticorupţie se numără şi un fost judecător a fost cercetat pentru contrabandă cu capre în Rusia, un ministru a fost investigat pentru că a luat drept mită cârnaţi şi 17.000 de dolari. Un al treilea învinuit a fost investigat pentru că a acceptat genţi cu bani într-un cimitir. Toţi au negat acuzaţiile, iar investigaţiile nu pot merge mai departe în cele două cazuri incomplete.

Bloomberg mai aduce în discuţie numele Laurei Codruţa Kovesi, fostă basketball-istă, devenită şefa investigaţiilor anticorupţie din România. Cei arestaţi de DNA anul trecut au fost cel mai adesea prezentaţi în faţa camerelor în cătuşe. În toate cele 4.500 de cazuri, cercetările au fost complete. Printre cei anchetaţi se află cumnatul şi socrul lui Victor Ponta, dar şi mama acestuia, fiecare în dosare separate. Toţi au negat acuzaţiile care le-au fost aduse.

Valurile anticorupţiei se împrăştie

Lupta pe care Kovesi o duce împotriva corupţiei rezonează cu cea din regiune. În Moldova, primul ministru, Chiril Gaburici, care s-a confruntat cu dispariţia unui milliard de dolari din băncile ţării, a demisionat după ce a fost întrebat de provenienţa diplomei sale de bacalaureat. Acesta a declarat că plecarea sa va permite publicului “să se concentreze pe problemele reale ale ţării” şi nu a prezentat documentele în original care atestă absolvirea studiilor.

În aceeaşi zi, cel mai mare ziar din Slovacia punea ca titlu pe prima pagină: “Slovacii sunt geloşi pe procurorii români”.

“România nu este singura ţară din regiune când vine vorba de astfel de cazuri”, spune Otilia Dhand, o analistă din Bruxelles pentru Teneo Intelligence. “Dar în România se pare că lucrurile se mişcă”.

“Mă îndoiesc că asta este ultima dată când când îl vom vedea pe Victor Ponta contestat, mai ales pe măsură ce ne apropiem de alegerile de anul viitor”, adaugă analista.

Alături de Bulgaria, Grecia şi Italia, România se află pe ultimele locuri când vine vorba de perceperea corupţiei, conform datelor furnizate de agenţia de cercetare Transparency International. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO