Eveniment

Cum afectează „cazul Ponta“ agenda internă şi externă a României

Cum afectează „cazul Ponta“ agenda internă şi...

Autor: Iulian Anghel

08.06.2015, 00:07 558

Începerea urmăriri penale împotriva premierului Victor Ponta (42 de ani) va capta în următoarele săptămâni întreaga atenţie şi va trece pe planul al doilea subiecte precum situaţia economiei, într-o vreme în care tot efortul guvernamental trebuie să se concentreze pe păstrarea startului bun înregistrat la început de an.

Agenda internă a guvernului va fi afecta­tă pentru că, şi în si­tuaţia în care deputaţii resping cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva premierului, el s-ar putea vedea obligat să se prezinte regulat în faţa procurorilor.

În istorie, Ponta nu este singurul şef de guvern în funcţie urmărit penal (vezi cazul Ber­lus­coni), dar acum este singurul premier din UE aflat într-o astfel de situaţie, ceea ce-i va afe­c­ta agenda externă.

Procurorii DNA au început vineri cercetarea penală împotriva pre­mierului în cazul „Tur­ceni-Rovinari“, în care principalul acuzat este Dan Şova, Ponta fiind acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Separat, pentru o acuzaţie de conflict de interese procurorii cer Camerei Deputaţilor încuviin­ţarea începerii urmăririi penale împotriva sa.

 

Ce va urma

  •  Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se întruneşte astăzi pentru a stabili calendarul procedurii ce trebuie urmată în cazul cererii procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta.

  •  Comisia are 14 zile la dispoziţie ca să alcătuiască un raport ce trebuie votat sau respins de majoritatea parlamentarilor.

  •  Dacă plenul Camerei aprobă cererea procurorilor, preşe­dintele României îl poate suspenda din funcţie pe primul-ministru, dacă nu, nu.

  •  Dacă plenul respinge cere­rea procurorilor, cazul este „închis“, dar doar pen­tru acuzaţia de „conflict de interese“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO