Eveniment

Cazul Ponta. Vot în plen pentru începerea urmăririi penale

Fotograf: Octav Ganea

Fotograf: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

09.06.2015, 00:05 549

Procedura parlamentară în „Cazul Ponta“, în care procurorii DNA cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de premier, se va încheia astăzi cu un vot în plen.

Ieri, comisia juridică a dat un aviz negativ cererii procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva şefului guvernului, iar rezultatul votului este un indiciu asupra felului în care ar urma să se voteze astăzi în plen: 18 voturi „împotriva“ începerii urmăririi penale, 7 „pentru“ şi o abţinere.

Premierul a venit ieri la comisia de specialitate pentru a fi audiat şi a susţinut, la sfârşit, că „deciziile politice nu pot fi cenzurate de un procuror“. Declaraţia sa este însă ambiguă.

Votul în plen se va da în această dimineaţă. Votul este exprimat pe o acuzaţie a procurorilor împotriva prim-minstrului ce priveşte un presupus „conflict de interese“ în care ar fi fost implicat şefului guvernului în momentul în care l-a adus în echipa sa pe Dan Şova. Conflictul de interese ar consta în faptul că Ponta şi Şova ar fi fost parteneri de afaceri înainte de a fi colegi în guvern.

Dacă plenul Camerei respinge cererea procurorilor de începere a urmăririi penale pe această acuzaţie, povestea va fi uitată fie până la finalul mandatului premierului, fie până ce anchetatorii vor avea, eventual, probe noi, situaţie în care pot face o nouă solicitare de începere a urmăririi penale.

Însă Victor Ponta va trebui să răspundă, în continuare, altor acuzaţii – spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sunb semnătură privată - pentru care urmărirea penală a început deja, urmărire penală ce nu a avut nevoie de încuviinţarea Camerei întrucât faptele ar fi fost săvârşite în afara mandatului de mebru al guvernului, mai precis în anii 2007 şi 2008. Premierul va fi audiat mâine la DNA pe acest în această cauză.

Prejudiciul imputat lui Victor Ponta (în aceeaşi afacere în care este implicat Dan Şova şi companiile Turceni şi Rovinari) este de 181.000 de lei (40.000 de euro). Procurorii susţin că, cu o parte din această sumă, premierul ar fi achiziţionat „două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situate în Bucureşti“.

Ieri în susţinerea premierului au venit liderii coaliţiei care au decis în unanimitate că actualul guvern trebuie să-şi continue activitatea, deoarece o criză politică ar avantaja Rusia sau „vreun duşman al ţării“, iar PNL poate încerca să dărâme Cabinetul prin moţiune de cenzură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO