Eveniment

BCR: Deficitul de cont curent s-ar putea reduce la 13,7% din PIB

BCR: Deficitul de cont curent s-ar putea reduce la 13,7% din PIB

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR: "Ponderea deficitului de cont curent in Produsul Intern Brut ar putea scadea usor in 2008, iar finantarea sa prin investitii straine directe si fonduri europene ar putea fi de circa 50-55%."

05.08.2008, 20:17 13

Ponderea deficitului de cont curent in PIB s-ar putea reduce pana la 13,7% in 2008 avand in vedere performanta imbunatatita din primele cinci luni ale anului si cresterea economica sustinuta din acest an, potrivit unei analize realizate de analistii Bancii Comerciale Romane (BCR).
Autorii apreciaza ca finantarea deficitului de cont curent prin investitii straine directe si fonduri europene ar putea fi de circa 50 - 55%, contribuind la limitarea presiunilor de depreciere a leului.
Anul trecut, deficitul de cont curent s-a adancit la 14 - 14,2% din Produsul Intern Brut, comparativ cu 10,3% in 2006.
"Dupa o adancire puternica la inceputul anului 2007 determinata de eliminarea taxelor vamale si amanarea unor importuri tehnologice pana dupa aderarea Romaniei la UE, deficitul balantei comerciale, determinantul clasic al deficitului de cont curent al Romaniei, a avut o performanta imbunatatita. Maturizarea pietelor de consum si deprecierea leului din ultimul an au limitat expansiunea importurilor, in timp ce accelerarea exporturilor s-a datorat ofertei imbunatatite a industriei prelucratoare", se arata in analiza.
Proiectia privind deficitul de cont curent din acest an implica si anumite riscuri, cel mai insemnat fiind legat de o incetinire semnificativa a transferurilor curente nete, ca urmare a dificultatilor economice cu care se confrunta Spania si Italia, principalele destinatii ale romanilor plecati sa munceasca in strainatate.
De asemenea, importul de forta de munca determina iesiri de fonduri prin intermediul remiterilor, noteaza analistii.
Semnele de incetinire a sumelor trimise de romanii din strainatate au devenit vizibile inca de la inceputul acestui an, pentru ca in luna mai statisticile BNR sa consemneze o stagnare a acestor fluxuri de capital comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la circa 2,17 miliarde de euro. In mai, intrarile nete au crescut cu 436 mil. euro, fata de 472 mil. euro in mai 2007.
Expertii BCR considera ca o apreciere consistenta a monedei nationale, la un curs sub nivelul de 3,5 lei/euro, accentuata si de decizia recenta a BNR de majorare a dobanzii de politica monetara, se poate dovedi periculoasa pentru economie pe termen mediu si lung din perspectiva adancirii deficitului comercial.
"Avand in vedere faptul ca o eventuala apreciere puternica a leului se propaga cu o intarziere specifica asupra deciziilor de consum si de investitii ale agentilor economici, pericolele vizeaza finalul anului 2008 si inceputul anului 2009", se arata in analiza.
In ceea ce priveste cresterea economica, analistii noteaza ca agricultura va avea un aport major incepand cu trimestrul trei al acestui an ca urmare a vremii relativ favorabile si a investitiilor realizate.
"Primele date statistice arata o crestere consistenta a productiei de cereale, iar efectele pozitive vor viza atat deficitul comercial, cat si rata inflatiei. Singurele pericole la adresa unei recolte exceptionale in 2008 sunt fenomenele meteo extreme. Inundatiile din ultima parte a lunii iulie, care au afectat sub 1% din suprafata agricola arabila nu vor avea un impact negativ major asupra productiei agricole dar reclama investitii majore in infrastructura si amenajarea teritoriului pentru reducerea dependentei Romaniei de starea vremii. Producatorii agricoli mari vor fi cel mai putin afectati de inundatiile recente", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, coordonatorul analizei bancii.
Economistii anticipeaza o intensificare a procesului de concentrare a suprafetelor agricole in ferme mari, avand in vedere profitabilitatea sectorului agricol in conditiile realizarii de investitii, dar si vulnerabilitatea producatorilor agricoli individuali in fata fenomenelor meteo extreme.
Tot in ceea ce priveste cresterea economica, analistii sunt de parere ca avansul ar putea fi incetinit de mentinerea unei rate de dobanda de politica monetara inalta. "Cu toate acestea, cresterea economica din 2009 s-ar putea situa in jurul valorii de 6%, ceea ce inseamna o valoare de circa trei ori mai mare decat media cresterii economice din zona euro de anul viitor", considera analistii.
Acestia anticipeaza pentru acest an un avans al PIB de 7%. "Fluctuatiile semnificative, similare zimtilor de fierastrau, de la un an la altul ale cresterilor economice din perioada 2003 - 2009, devin cronice si denota dependenta de vreme a economiei romanesti, necesitatea investitiilor in infrastructura si a unei performante constante a industriei, peste cea a economiei in ansamblu, toate acestea putand fi atinse doar prin strategii pe termen lung", se spune in documentul BCR.
Analistii mai noteaza ca majorarile recent anuntate ale pensiilor pentru luna noiembrie si pentru anul 2009 induc riscuri consistente asupra deficitului bugetar de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO