Eveniment

Băsescu numeşte noul ambasador în SUA cu câteva zile înainte de o posibilă vizită a lui Ponta la Washington

Băsescu numeşte noul ambasador în SUA cu câteva zile...

Autor: Iulian Anghel

16.10.2013, 20:02 207

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul privind acreditarea diplomatului Iulian Buga (56 de ani) în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în SUA, cu câteva zile înainte de o preconizată vizită a premierului Victor Ponta la Washington.

Iulian Buga a fost avizat pozitiv de comisiile de politică externă ale parlamentului în luna iunie, iar faptul că au trecut de atunci peste trei luni iar preşedintele nu a semnat decretul de numire a ridicat semne de întrebare în legătură cu acordul american pentru o astfel de numire. Pentru că, înainte de a ajunge la post, un ambasador trebuie să aibă agrementul statului în care îşi va ocupa funcţia.

Trebuie menţionat că, de 10 luni, SUA nu au un ambasador în România, mandatul lui Mark Gitenstein expirând în decembrie 2012. Ieri preşedintele Băsescu a semnat decretul de numire a lui Buga, ceea ce înseamnă că el are agrementul părţii americane şi poate merge la post.

Din 2009 până în acest an, Buga, un diplomat cu multă experienţă, a fost ambasador în Irlanda. A mai fost de-a lungul vremii ambasador în Olanda (2001 şi 2007), consul la Los Angeles, consilier la ambasada României din Washington sau secretar de stat în Ministerul de Externe (2007-2009). În 2007 a mai fost propus pentru funcţia de ambasador la Washington, în guvernul Tăriceanu, însă preşedintele Băsescu nu a acceptat la acea vreme nominalizarea sa.

Premierul Victor Ponta ar urma să facă la finalul acestei luni o vizită la Washington, dar, oficial, nu au fost anunţate nici data, nici programul acesteia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO