Eveniment

Bancile tin cu dintii de marjele de dobanda, desi se plang ca nu au clienti la credite

Bancile tin cu dintii de marjele de dobanda, desi se plang ca nu au clienti la credite
31.03.2010, 23:12 35

Bancherii mentin marjele de dobanda aproape de maximele istoricede 6,7% si vin in continuare cu oferte de credite in lei ale carorcosturi totale depasesc 20% pe an, desi sustin ca au destui bani,dar nu si clienti pe care sa-i imprumute.
"Marjele ridicate sunt explicate de nevoia de a face profit si defaptul ca au o putere mare asupra clientilor. Chiar daca sistemulbancar a inceput anul pe profit, nu exista nicio garantie calucrurile vor continua asa pana la final", comenteaza Dragos Cabat,managing partner la Financial View.
In februarie, ecartul dintre dobanzile la creditele si depozitelenoi in lei ajungea la 5,62%, cu doua puncte procentuale mai multdecat in aceeasi luna din 2009 si cu o jumatate de procent pestenivelul din ianuarie, potrivit datelor BNR. Maximul istoric a fostatins in octombrie anul trecut, cand marjele se situau la6,77%.
Trendul de reducere a dobanzilor s-a manifestat in ultimele luniatat la credite, cat si la depozite, dar ritmul de scadere a fostmai accentuat in cazul depozitelor.
Astfel, in timp ce multe dintre banci au adus bonificatiile ladepozite pe palierul de 7% pe an, costul mediu al unui imprumutcontinua sa depaseasca 20% pe an la creditele de consum si 12% pean la cele ipotecare. BNR a redus saptamana aceasta dobanda depolitica monetara la 6,5% pe an.
Analistii spun insa ca in perioada urmatoare bancile ar putea finevoite sa accelereze scaderea dobanzilor la credite, avand invedere ca nevoia de finantare a statului se diminueaza, fortandbancile sa stimuleze apetitul pentru imprumuturi al populatiei sicompaniilor.
"Categoric bancile va trebui sa accelereze ritmul de reducere adobanzilor la credite, dar acest lucru se va intampla doar inmomentul in care vor dori sa reia creditarea. Deocamdata nu existasemnale ca vor acest lucru, dar lucrurile se vor schimba", spuneCabat.
Mai multe banci au lansat in ultima perioada oferte promotionale lacredite, venind chiar si cu dobanzi de o singura cifra la lei.Comisioanele piperate dubleaza insa costul total al unui imprumut.Totusi, bancherii spun ca principala piedica pentru reluareacreditarii nu este reprezentata de dobanzi, ci de lipsa de cereresolvabila.
In ianuarie, bancile au cerut informatii de la Centrala RiscurilorBancare (CRB) despre 81.000 de clienti potentiali, cel mai scazutnivel inregistrat din 2004 incoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO